Kokoomusnuoret ja Demarinuoret: Yango on kiellettävä – palvelu jakaa tietosi Venäjän tiedustelupalvelulle

Kannanotto

Pikkujoulukausi käy kuumana ja tämä näkyy myös taksitolpilla. Taksiuudistuksen myötä luotettavat sovellukset ovat löytäneet vakiintuneen paikkansa kansalaisten liikkumistarpeiden täyttäjänä. Useiden laadukkaiden ja luotettavien taksisovellusten joukossa vaanii yksi epäilyksiä herättävä ja täysin moraaliton yhtiö. Tämä Venäjän informaatiovaikuttamisen työkalu on Yango-taksisovellus, jonka käyttäjien tiedot päätyvät suoraan Venäjän tiedustelupalvelulle. Samalla jokainen taksikyyti rahoittaa Venäjän raakalaismaista hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Kokoomusnuoret ja Demarinuoret näkevät, että Yangon kieltämisen tulisi olla seuraava askel Suomen toteuttamia pakotteita Venäjän hybridisodan rahoituksen katkaisemiseksi ja poliittisen paineen kasvattamiseksi oligarkkien yhtiöitä kohtaan. Vastaavalla tavalla Yango on kielletty jo Ukrainassa sekä Baltian maissa. Taksiuudistuksen ansiosta Yangon kieltäminen ei kuitenkaan hankaloittaisi yhdenkään taksinkuljettajan mahdollisuuksia tehdä työtänsä, sillä kilpailevat sovellukset toimivat samalla lailla. Tälläkin hetkellä monet kuljettajat ajavat useita sovelluksia rinnakkain.

– Me kokoomusnuorissa kannatamme aktiivista kilpailua taksimarkkinoilla, sillä se on kuluttajan sekä yrittäjän etu. Kilpailu ei voi olla kuitenkaan sokeaa ihmisoikeusrikkomuksille ja sääntelyssä on pidettävä kiinni kansallisesta turvallisuudesta. Näistä periaatteista ei tule Suomen tinkiä,” toteaa kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

Yango on Hollantiin rekisteröity, mutta täysin venäläinen taksiyritys, joka tuli Suomeen jo vuonna 2018. Palvelun omistaa Yandex, yksi Venäjän johtavista teknologiayrityksistä. Yhtiön pääkonttori on Moskovassa ja sen omistaa muun muassa venäläinen oligarkki Arkady Volozh. Volozh perusti Yandexin ja oli toimitusjohtajana tähän kesään asti, jolloin hän päätyi EU:hun pakotelistalle ja erosi hallituksesta. Niin teki myös varatoimitusjohtaja, oligarkki Tigran Khudaverdyan, joka joutui pakotelistalle osallistuttuaan tapaamiseen Vladimir Putinin ja useiden venäläisten oligarkkien kanssa päivänä, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Venäjän liikenneministeriö teki aiemmin tänä vuonna lakiesityksen, jonka mukaan taksioperaattoreita vaaditaan antamaan Venäjän turvallisuuspalveluille pääsy yritysten matkustajien tietoihin. Tämä velvoite koskee myös Yangoa ja Yandexia.

– Yangon käyttäminen aiheuttaa merkittävän riskin kansalliselle turvallisuudelle, sovelluksen käyttäjälle sekä laajemmin heidän lähipiirilleen. Tietojen avulla voidaan kartoittaa ihmisiä, jotka ovat Venäjän viranomaisten kiinnostuksen kohteena, olennaisia hybridivaikuttamisen kohteita tai mahdollisia rekrytoitavia venäjämielisiä mielipidevaikuttajia. Vastaavalla tavalla voidaan käyttäjien tietojen avulla myös pyrkiä tunnistamaan kansallisen turvallisuuden kannalta olennaisia henkilöitä, toteaa demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023