TUPAKAN POLTTAMINEN AUTOA AJAESSA TULISI KIELTÄÄ!

Kannanotto

 

Tupakan polttaminen autoa ajaessa on vaarallista. On itsestään selvää, että kuljettajan tulee olla täysin keskittynyt liikenteeseen ajaessaan autolla. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tupakan polttaminen poistaa keskittymiskyvyn ja heikentää reaktioaikaa. Kuitenkin lain mukaan auton kuljettaja ei saa ajon aikana käyttää matkapuhelinta siten, että pitää sitä kädessään, mutta tupakointi ajon aikana on sallittua. Hämeen Kokoomusnuorten mielestä näiden kahden asian tulisi olla täysin yhdenvertaisessa asemassa ja sen takia tupakan polttaminen autoa ajaessa tulisi kieltää.

 

Tupakointi ajon aikana lisää yhtä lailla tapaturmariskejä kuin kännykän käyttö, koska sytyttämisvaiheessa kuljettajan huomio on poissa liikenteestä ja palava savuke esim. pudotessaan voi aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Lisäksi tupakanpolton aiheuttama savu pilaa auton sisäilman laadun. Tupakansavun sisältämät monet haitalliset ainesosat, kuten terva ja nikotiini vahingoittavat ihmisten terveyttä erityisesti pienessä tilassa. Tämä on myös erityisen huolestuttavaa lapsille, joiden ollessa autossa tupakointi on jo kiellettyä ajaessa.

 

”Autojen ilmanvaihtojärjestelmää ei ole suunniteltu poistamaan tupakansavua autosta, joten tupakanpolttajat altistavat itsensä lisäksi myös matkustajansa terveydelle haitalliselle ilmalle,” muistuttaa Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Kiia Aha.

 

Tupakanpolton kieltäminen autoa ajaessa on tärkeä teko ilmaston suojelemiseksi. Usein ajaessa tupakanpolttajat heittävät tumpit ikkunasta ulos luontoon, mikä on hyvin vaarallista erityisesti metsäpalovaroituksen aikaan. Maantielle heitetyn tupakantumpin hajoamisessa saattaa kestää jopa 12 vuotta. Kun tumppi vihdoin hajoaa, se muuttuu mikromuoviksi eikä häviä ympäristötä koskaan.

 

Hämeen Kokoomusnuorten mielestä tupakanpolton kieltäminen auton ajaessa on välttämätöntä, jotta voidaan suojella kuljettajien ja muiden tienkäyttäjien terveyttä ja turvallisuutta. Samalla se kannustaa ympäristön suojelemisen, mikä on tärkeä askel kohti kestävämpää maailmaa.