Tapahtuma-alan epäoikeudenmukaisista rajoituksista luovuttava

Tiedote

Pitkin koronakriisiä olemme saaneet lukea useiden eri toimialojen kärsimästä ahdingosta, kun kuluttajien ostokäyttäytyminen ja voimassa olevat koronarajoitukset ovat kuihduttaneet toimijoiden tulohanat. Erityisesti kriisin ovat saaneet tuntea majoitus-, ravitsemus- sekä tapahtuma-ala. Kun etenemme kohti keskikesää ja yhä useampi kansalainen on saanut ensimmäisen rokoteannoksen, hiljenee epidemia Suomessa edelleen parempaan suuntaan. Tämä tuo tuntuvan positiivisen ruiskeen ravintoloihin ja kotimaan matkailuun, mutta tapahtuma-alalle vallitseva tilanne näyttää edelleen synkeältä.

“Näyttää siltä, että hallituksesta ja THL:sta ei löydy ymmärrystä eikä halua vastata tapahtuma-alan toistuviin hätähuutoihin. Useat tapahtumakokeilut Euroopassa ovat todistaneet sen, että tapahtumia on mahdollista järjestää myös koronaturvallisesti. Hiljattain pidetyt Euroviisut ovat tästä äärimmäisen hyvä esimerkki. Esimerkiksi ravintola-alaan verrattuna rajoitukset ovat äärimmäisen epäoikeudenmukaisia”, toteaa Oulun Läänin Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Paavo-Petteri Kelho

Ensimmäinen kesäkuuta astui voimaan tartuntatautilain muutos, joka on tapahtuma-alan avaamisen kannalta keskeinen. Tartuntatautilain pykälän 58 d mukaan sisätiloissa järjestetyissä tapahtumissa, kuten konserteissa asiakkaiden täytyy pitää kahden metrin välimatka toisiinsa.

“Ongelmallista tässä pykälässä on se, että se koskettaa vain tapahtumia. Kuinka voidaan oikeuttaa se, että kahden metrin säännöstä ei tarvitse välittää missään muussa tapauksessa, kuin tapahtumassa”, jatkaa Kelho.

Tapahtumateollisuuden 11. toukokuuta julkaiseman kirjoituksen mukaan rajoituksille ei ole perusteita, sillä tapahtuma-ala on toiminut vastuullisesti, eikä ammattimaisesti järjestetyissä yleisötilaisuuksissa ole syntynyt koronatartuntoja. Hallitus on jo useasti luvannut korjata tilanteen, mutta mitään ei toistaiseksi ole tapahtunut, kun korona-aikaa on vietetty jo reilun vuoden ajan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt luopua valtakunnallisista toimenpidetasoista, joka tarkoittaa sitä, että rajoituspäätökset siirtyvät alueellisten ja paikallisten viranomaisten vastuulle. Ihmetys kohdistuukin aluehallintovirastojen jäykkään ja epäjohdonmukaiseen toimintaan. Aluehallintovirastot perustavat paikalliset päätöksensä STM:n ja THL:n suosituksiin. Niillä kuitenkin olisi edellytykset soveltaa rajoituspäätöksiin tervettä maalaisjärkeä. Nyt kannattava toiminta on tehty epäjohdonmukaisilla rajoituksilla käytännössä mahdottomaksi”, arvostelee Oulun Läänin kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Sampo Niittyviita.

On ok käydä ystävysten kanssa nauttimassa virvokkeista ravintolassa, jonka asiakaspaikoista 75 % on käytössä, mutta jos ravintolan lavalle sattuisi nousemaan esiintyjä tulisi suurin osa ravintolasta tyhjentää asiakkaista, sillä kahden metrin turvavälien varmistaminen osallistujien kesken on useimmiten käytännössä mahdotonta. Tämä on äärimmäisen epäjohdonmukaista ja asettaa tapahtuma-alan toimijat epätasa-arvoiseen asemaan. Ala on ollut suljettuna käytännössä kokonaan.

“Vaadimme, että tapahtuma-alan epäoikeudenmukaisista rajoituksista luovutaan pikimmiten. Tartuntatautilakia on muutettava siten, ettei se aseta tapahtuma-alaa muihin toimialoihin verrattuna epäoikeudenmukaiseen asemaan. Aluehallintovirastojen on viipymättä mahdollistettava tapahtuma-alan asteittainen ja koronaturvallinen avaaminen uusilla johdonmukaisilla päätöksillä.” Päättää Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Eveliina Erkkilä.

Lisätietoja:

Koho Eveliina

Koho Eveliina

Oulun Läänin Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja

erkkilaeveliina@outlook.com

+358 440 330 397