Hallituksen suunnittelema velkakatto työntää nuoret sivuun asuntomarkkinoilta

Kannanotto

Marinin hallitus suunnittelee velkakattoa asunnon ostajille. Velkakaton lähtökohtana olisi, että velkaa saisi tulevaisuudessa vain korkeintaan viisi kertaa vuosittaisten bruttotulojen määrän. Kokoomusnuoret näkee uudistuksen haitallisena erityisesti nuorten  ja pienituloisten näkökulmasta. 

Esimerkiksi 2 500 euron kuukausituloilla lainakatto asettuisi 150 000 euroon. 2 500 euroa kuukaudessa tienaavan henkilön mahdollisuudet hankkia oma asunto Helsingistä tai muusta isosta kaupungista olisivat uudistuksen myötä todella rajoitetut. 

“Hallitus heittää jälleen kerran märkää rättiä nuorten kasvoille. Monelle nuorelle oman asunnon hankkiminen on suuri unelma, jonka toteuttamista ei tulisi tarpeettomasti vaikeuttaa. Toteutuessaan uudistus tekisi käytännössä mahdottomaksi esimerkiksi nuoren Helsingissä asuvan sairaanhoitajan asunnonostohaaveet”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Hallitus pyrkii uudistuksellaan kotitalouksien velkaantumisasteen hillitsemiseen. Kokoomusnuoret jakaa saman huolen mutta näkee keinot väärinä. Esimerkiksi kulutusluottojen lisääntyminen on paljon suurempi yksittäinen tekijä velkaantumisasteen kasvussa.

“Velkaantumista ei hillitä keinotekoisilla asuntomarkkinoiden peukaloinnilla ja nuorten kustannuksella. Hallituksen tulisi asettaa työnteon kannattavuuden lisääminen toimintansa keskiöön ja antaa markkinoiden toimia itsenäisesti” päättää Pajula.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin