Todellinen huippuyliopisto Suomeen

Kannanotto

Satakunnan Kokoomusnuoret ry:n hallituksen mielestä Suomen huippuyliopistoksi kaavailtu Aalto-yliopisto ei vastaa huippuyliopiston kriteerejä. Suomeen olisikin perustettava uusi todellinen huippuyliopisto. Panostamalla superlahjakkaisiin osaajiin Suomi menestyy kansainvälisessäkin kilpailussa entistä paremmin.

Huippuyliopiston opiskelijamäärää ei tulisi laskea kymmenissä tuhansissa, vaan sopiva määrä on noin 400-500 opiskelijaa: sata per vuosiluokka. Yliopistossa tulisi olla edustettuna useita eri aloja tekniikasta taiteisiin ja opiskelijakohtaisen budjetin pitäisi olla enemmän kuin vaikkapa lääkärin koulutukseen tällä hetkellä käytetään.

Yliopiston hakuprosessi olisi hieman erilainen kuin perinteisen suomalaisen yliopiston. Toisen asteen koulutuksen jälkeen olisi opiskeltava vähintään vuosi toisessa yliopistossa saavuttaakseen hakukelpoisuuden. Vain parhaat ja motivoituneimmat voisivat tulla valituiksi. Opiskelukulttuuriin kuuluisi myös, että riittämättömästi menestyvät opiskelijat voitaisiin erottaa yliopistosta. Opetuskielenä olisi pääasiallisesti englanti – ulkomaisia luennoitsijoita suosittaisiin.

Tällaisen oppilaitoksen toteuttaminen vaatii asennemuutosta poliittisessa ilmapiirissä. Huippuyliopiston keskeisin tavoite on yhteiskunnan etu – ei tasapäistäminen.

Lisätiedot:

Puheenjohtaja Olli Knuuti, olli.knuuti(a)tut.fi , puh. 044-5629086

Hallituksen jäsen Juho Anttila, juhoa(a)iki.fi , puh. 040-8467553

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.