Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeudesta luovuttava

Kannanotto

Kokoomuksen Nuorten Liitto esittää asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden poistamista. ”Lasku korkovähennyksestä tulee korostetusti nuorten maksettavaksi. Vain harva nuori pystyy hankkimaan omistusasunnon ja hyödyntämään asuntolainan veroedun. Sitä vastoin vuokralla asuvat joutuvat maksamaan myös vuokriin sisältyvän vuokranantajan pääomatulostaan maksaman 28 prosentin veron”, sanoo kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydman.

Kokoomusnuoret vaatii kiinnittämään huomiota myös siihen, ettei asuntolainojen korkovähennysoikeus ole pitkällä tähtäimellä omistusasujienkaan edun mukaista. ”Korkojen verovähennysoikeuden myötä suomalaiset ovat valmiita ottamaan isompia lainoja, mikä johtaa asuntojen hintojen nousuun. Näin ollen verovähennysoikeus ei ole kädenojennus asuntovelalliselle, vaan tulonsiirto pankeille ja kiinteistövälittäjille”, Rydman muistuttaa.

”Tiukassa taloudellisessa tilanteessa tarvitaan kokonaisvaltaista talouskasvua tukevaa verouudistusta. Korkovähennyksen poisto laskisi asuntojen hintoja ja säästäisi valtion menoja sadoilla miljoonilla. Vuonna 2008 valtio menetti peräti 880 miljoonaa euroa korkovähennyksen vuoksi. Korkovähennyksen poistamisella valtion tarve leikkauslistoihin, veronkorotuksiin ja lisävelan ottamiseen pienenisi”, Rydman toteaa.Kokoomusnuoret huomauttaa, että Suomessa valtio tukee omistusasumista poikkeuksellisen voimakkaasti, kun asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden lisäksi myös oman asunnon myyntivoitot ovat verovapaita. Kokoomusnuoret muistuttaa, että myös nykyinen kansainvälinen talouskriisi sai alkunsa hintakuplan muodostumisesta asuntomarkkinoilla ja varoittaa suomalaisia päättäjiä sortumasta samoihin virheisiin.

Ota kantaa