Siirrä yrityksesi Viroon

Kannanotto

Kokoomuksen Nuorten Liitto haluaa herätellä päättäjiä Suomen kilpailukyvyn heikkenemiseen. Kokoomusnuoret lanseeraavat Rovaniemen puoluekokouksessa ”Siirrä yrityksesi Viroon” – kampanjan, jossa järjestö vaatii suomalaisen yritystoiminnan kilpailukyvyn parantamista.

– Hallituksen pitäisi tehdä vielä rohkeampaa politiikkaa, jotta Suomi säilyttää kilpailukykynsä, sanoo Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Antti Häkkänen.

Keskiviikon Kauppalehdessä (13.6.) uutisoidaan Viron taloudellisesta menestyksestä. Viro kiinnostaa sijoittajia ja yrityksiä yhä kiihtyvällä tahdilla ja samalla Suomen asema kilpailukykyä mittaavissa tilastoissa heikkenee. Virossa on matalampi kustannustaso, yritysten ja palkansaajien verotuksessa on voimakkaita kannustimia ja talouspolitiikka on muutenkin rohkeasti kasvuun suuntautuvaa

– Kilpailukyvyn kannalta Suomi ottaa turpiinsa nyt monella areenalla. Rikkidirektiivi ajaa vientiteollisuutta ahdinkoon, vaatimukset kaivosverosta ja finanssiverosta ovat hölmöilyä suomalaisten työpaikkojen kustannuksella, jäykät ja lakkoherkät työmarkkinat johtavat ylisuuriin palkankorotuksiin ja huippuosaajien verotus nostetaan pilviin, luettelee Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Antti Häkkänen.

Kokoomuksen Nuorten Liitto vaatii kelkan kääntämistä. Eri selvitysten mukaan Suomi tarvitsee noin 200 000 yksityisen sektorin työpaikkaa lisää, jotta hyvinvoinnin rahoittaminen onnistuu. Kokoomusnuorten mielestä nämä työpaikat eivät synny tyhjillä juhlapuheilla tai kosmeettisilla ja pikkunäppärillä verotempuilla. Tarvitaan vaikuttavia ja rohkeita toimia yritystoiminnan ja investointien kannustimien vahvistamiseksi. Kokoomuksen Nuorten Liitto vaatii puoluekokousaloitteessaan yhteisöveron poistamista kokonaan yrityksiltä.

– Yritysverotusta tulee muuttaa siten, että vain yrityksestä ulosotettua voittoa verotetaan. Yhteisövero pitää poistaa kokonaan, jotta yritykseen jää enemmän pelimerkkejä investointeihin, kasvuun ja työllistämiseen. Tämä olisi hyvä alku Suomen paremmalle kilpailukyvylle, sanoo Häkkänen.

Lisätietoja:

Antti Häkkänen

Puheenjohtaja

Kokoomuksen Nuorten Liitto

0407057134

14 kommenttia artikkeliin “Siirrä yrityksesi Viroon
 1. Ilkka Lehtinen sanoo:

  Hyvä juttu, saako teiltä konsultaatiota siirtämiseen liittyvissä asioissa. Politiikassa ei ole selkeästikkään näköpiirissä meidän suomalaisten asioita parantavia seikkoja – sen sijaan hallitus on huolissaan muiden euroopan asukkaiden kohtaloista. Lähden mielelläni yritykseni kanssa Viroon, siellä pidetään omien puolta!

  1. Erkki Etelämäki sanoo:

   Suomen verotus rampaannuttaa meidät.
   Ilman muuta Viroon ja
   siihen on monta syytä:
   Hintataso on eurooppalaisittain keskitasoa matalampi, todennäköisesti matalamman ostovoiman ja verotuksen sekä kilpaillumman markkinan ansiosta.

   Elintarvikkeet maksavat noin 40% vähemmän kuin Suomessa.[3][4]

   Ajoneuvojen polttoaineet ovat Euroopan vertailussa halvimpia, vuoden 2013 syyskuussa vain Romaniassa oli bensiini ja Luxemburgissa diesel Viron hintoja matalammat.[5].

   Ajokortti maksaa 700 euroa, 61% vähemmän kuin Suomessa.[6]
   Verotus

   Verotuksesta vastaa Vero- ja tullivirasto EMTA (Eesti Maksu- ja tolliamet, emta.ee, Tel: 1811 tai Skype: mta.eesti).

   Ansio- ja pääomatuloja verotetaan vuonna 2014 21% tasaveromallin mukaisesti (jossa on verovapaa alaraja). Hallituksen pyrkimys palata verojen lasku-uralle on kirjattu nykyiseen lakiin jonka mukaan molemmat tuloverot lasketaan 20 prosenttiin vuonna 2015.[7] Ennen EU:n talouskriisiä, hallituksen tavoitteena oli laskea tulovero 12 prosenttiin.[8]

   Kunnallisveroa ei kerätä erikseen. Kunnat saavat osansa valtion keräämistä tuloveroista.

   Arvonlisävero vuonna 2014 on 20%. Eräillä tuotteilla on matalampi alv-kanta. [9]

   Autoverotus ja sen kaltaiset maksut ovat lyhykäisyydessään seuraavat:

   hankinnasta maksetaan arvonlisävero.
   hankintaveroa ei ole[10].
   vuosittaista käyttömaksua ei ole.
   vuosittaista käyttövoimamaksua/dieselveroa ei ole (ei dieselille, hybridille, sähkö- tai muille voimille).
   ulkomailta tuodun auton rekisteröintimaksu on noin 100 euroa.
   polttoaineverot ovat matalammat kuin suomessa ja litrahinnoissa on kymmenien senttien ero Suomeen.
   dieseliä verotetaan kuten bensiiniä ja siten niiden hintaero on pieni.

   Kiinteistövero vaihtelee 0,1 – 2,5 prosenttiin maan verotusarvosta kunnan tai kaupungin mukaan. Määrän päättää paikallinen hallinto. Veroa ei kerätä kaikista kaavatyypeistä. [11]

   Perintöveroa ei kerätä.

 2. Santtu Mäkinen sanoo:

  Onko tälle kampanjalle tulossa esimerkiksi konkreettiset verkkosivut jossa neuvotaan siirtoprosessin vaiheista? Kiinnostaisi nimittäin oikeasti siirtää.
  Pelkäämpä tosin että tämä tempaus on vain puhetta ja korulauseita.

 3. Mikko Hämäläinen sanoo:

  Aiotteko antaa oikeasti konsultaatiota tai jotain materiaalia koskien liiketoiminnan siirtämistä viroon? Yrittäjänä tälläinen kiinnostaisi oikeasti, mutta pelkäämpä että tämä kampanja on vain pelkkää sanahelinää ja korulauseita.

 4. Jouko Siivonen sanoo:

  Ihan kiva ehdotus ellei toimisi kotimarkkinoilla eikä olsi väärä yhtiömuoto.Viron omat markkinat on lisäksi aika pienet.Toisaalta voisihan sitä kikkailla samalla kertaa niinkin , että perustaisi suoraan holdingyhtiön parhaaseen veroparatiisiin, mitä sitä Viroon sitten jäämään jos vain veroja haluaa kiertää.

 5. Veijo Åberg sanoo:

  Ei ihan onnistunut kampanja. Olen yrittäjä ja työnantaja ja maksan mielelläni verot Suomeen. Maamme on yrittäjälle yksi maailman parhaista maista, vaikka toisin halutaan väittää. Verotus on tässä kokonaisuudessa vain yksi osa.

 6. Jukka Paasio sanoo:

  Tää koko kampanja on kokoomuslaista kusetusta. Jos joku on kiinnostunut yrityksensä siirtämisestä viroon niin googlen hakusana ”yritys viroon” antaa monta mainosta kaupallisista palveluista jotka auttavat oikeasti yrityksen siirrossa viroon, toisin kuin tämä kokoomuksen näennäiskampanja.

 7. Markku Huhtala sanoo:

  Oletteko ottaneet viimeaikoina niskalenkkejä?

 8. Martin Makundi sanoo:

  Missä kansalaisaloite aiheesta? Hampaat esiin!

 9. porvari sanoo:

  Liekö kampanjan laatijalla lepakoita kellotapulissa vai liekö vain autuaan tietämätön yritysverotuksesta… Jos yritys investoi, katsotaan investoinnit menoiksi. Jos menojen jälkeen on tulos nolla tai negatiivinen, ei yhteisöveroa joudu maksamaan. Täten yritys voi kasvaa koko voittonsa verran jos haluaa, ainoastaan jos se haluaa säilyttää käteiskassaa esimerksiksi suhdannevaihtelujen varalta tai osinkojen jakamista varten, joutuu se maksamaan veroa. Sanoisin, että nykyinen veromalli kannustaa investoimaan kasvuun. Uudistusten aika on edessä mutta aika ei ole vielä kypsä, on parempiakin keinoja talouden elävöittämiseksi mutta niistä ei vielä julkisesti puhuta.

  1. Valitettavasti Suomen verotuksessa ei nykyisellään voi tehdä järkeviä investointivarauksia… vanha investointivarauslaki on kumottu aikanaan.

 10. robin hood sanoo:

  maalais järjellä ajateltuna firma toiminta on oltava liiketaloudellisesti kanattavaa toimintaa jossa on seurattava eri tuulia varsinkin eu sisällä on yritysten tehtävä nopeitakin ratkasuja säilytääkseen kilpailu tilanteet siinä mitkään ideoloogit ei auta oli se sinistä tai punasta ei tämä vaadi suurtakaan ymmärtämisen määrää miksi suomesta firmat liputtava itsensä ulos joko viroon latviaan tai liettuaan jotku jopa troopisimilekkin vesille jotakin on päin helvettiä suomi neidon helmoissa ja vähän muuallakin oli se sitten oikealta tai vasemalta johdettua.eli jotaklin tarttis tehrä ……..

Ota kantaa