Antti Häkkänen

Rahoitusperiaatteella SDP:n katteettomat lupaukset kuriin

Kannanotto

Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Antti Häkkänen pitää peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (SDP) viimeaikaista toimintaa täysin vastuuttomana. Guzenina-Richardson on vanhuspalvelulain käsittelyn yhteydessä luvannut lakiin tarkat henkilöstömitoitukset, mutta ei tiedä miten nämä uudet velvoitteet rahoitetaan. Häkkäsen mielestä peruspalveluministerin liian suurilla lupauksilla ajettaisi hyvinvointiyhteiskuntaa vain pahempaan velkakierteeseen.

– Tämä on hävytöntä luottokorttipolitiikkaa julkisen talouden kustannuksella. Ministeri lupailee kansalaisille parempia palveluja, vaikka rahaa ei ole. Demareilla on taas kerran kreikkalaisen taloudenhoidon piirteitä, Häkkänen sanoi Kokoomuksen Nuorten Liiton ja pääministeri Jyrki Kataisen järjestämässä toimittajatapaamisessa Katajanokan Kasinolla.

Häkkänen katsoo, että sääntelyn kiristäminen ja kuntapalvelujen tiukempi ohjaaminen jähmettää nykyiset tehottomat palvelurakenteet ja johtaa kustannusten hallitsemattomaan kasvuun. Palvelutarpeen kasvaessa ja resurssien vähentyessä pitäisi löytää tehokkaampia tapoja tuottaa palveluja, eikä tämä onnistu kiristämällä valtion ohjausvaltaa kuntien jokaisesta liikkeestä.

– SDP:n esitykset ovat vanhakantaisia ja vievät väärään suuntaan. Jos halutaan saada tulevaisuudessa rahat riittämään ikäihmisten palveluihin, niin nyt pitäisi pikemminkin vähentää sääntelyä, antaa tilaa uusille ideoille, synnyttää lisää kilpailua palvelutuotantoon ja lopettaa uusien tehtävien kaataminen kuntien niskaan, sanoo Häkkänen.

Perustuslakivaliokunta on linjannut, että valtion tulisi rahoitusperiaatteen mukaisesti turvata kunnille riittävät resurssit tehtävien hoitamiseen. Häkkänen katsoo, että tällä hetkellä rahoitusperiaatetta rikotaan toistuvasti, kun valtio määrää kunnille tehtäviä liian pienellä valtion rahoitusosuudella. Yleisellä tasolla nykyinen julkisten palvelujen rahoitusjärjestelmä sallii poliitikoille löperöiden lupausten antamisen. Kansanedustajat päättävät kuntien uusista tehtävistä, mutta jättävät pääosan tehtävien rahoittamisesta kuntien vastuulle.

– Tämä julkisen sektorin menoautomaatti pitää sulkea. Paras keino on kirjata niin sanottu rahoitusperiaate selkeästi perustuslakiin. Eli että valtio olisi jatkossa paljon suuremmassa vastuussa uusien tehtävien rahoittamisesta, eikä rahoitusvastuusta voida enää livetä kuntien kustannuksella. Tämä hillitsisi tehokkaasti myös SDP:n vaalilupauksia ja julkisen sektorin paisuttamista, koska samalla kun lupaillaan, niin pitäisi myös etsiä valtion kirstusta rahat tehtäviin, Häkkänen esittää.

Tarkemmin rahoitusperiaatteesta löytyy Antti Häkkäsen blogista: http://anttihakkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/108164-kuntien-rahoitusj%C3%A4rjestelm%C3%A4ss%C3%A4-rikotaan-perustuslakia

Lisätietoja:
Antti Häkkänen
Puheenjohtaja
Kokoomuksen Nuorten Liitto
0407057134

3 kommenttia artikkeliin “Rahoitusperiaatteella SDP:n katteettomat lupaukset kuriin
 1. Niklas Hörlung sanoo:

  Nyt kun Käteinen on ilmoittanut kannattavansa Maria Guzenina-Richardsonin ajamaa henkilöstömitoituslakia, niin onko kokoomusnuoret johdonmukaisia ja julkaisee vastustuksen myös johtajaansa kohtaan?

 2. Mikko Heinonen sanoo:

  http://www.verkkouutiset.fi/index.php/politiikka/103-politiikka-paauutinen/106669-106669

  Tää kokoomusnuorten kritiikki demareita kohtaan on huvittavaa kun samaan aikaan kokoomusministerit kilpailevat siitä kuka on eniten samaa mieltä demareiden kanssa.

  Miksi henkilöstömitoituslaki on väärin silloin kun kannatus tulee SDP:ltä mutta vastuullista markkinataloutta silloin kun Katainen ja Risikko kannattavat sitä? Ettekö uskalla arvostella omia?

 3. Vesa Suominen sanoo:

  Häkkänen ja Risikko ovat oikeassa. Moniuloitteista asiaa ei voi ratkaista lukumäärällä. Se vain johtaa jo entisestään hyvin niukkojen resurssien kestämättömään ylittämiseen ja tehottomaan kohdentamiseeen. Niukan resurssin jakaminen väärin perustein yhtäälle on poissa toisaalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.