Lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille

Kannanotto

Oulun Läänin Kokoomusnuoret ry on seurannut tyytyväisenä eduskunnassa etenevää aloitetta, jossa Euroopan Unionin ja talousalueen ulkopuolisille korkeakouluopiskelijoille määrättäisiin lukukausimaksut.

”Aloitteen mukainen lukukausimaksujärjestelmä on ollut jo pitkään Kokoomuksen Nuorten Liiton valtakunnallinen tavoite. On ilahduttavaa huomata, kuinka laajasti aloitetta kannatetaan nykyisin yli puoluerajojen”, sanoo nuorten piirin puheenjohtaja Janne Heikkinen.

Oulun Läänin Kokoomusnuoret ihmettelevät, kuinka kerta toisensa jälkeen jonkun yksittäisen sanan mainitseminen saa monilta leuan lattiaan, vieden samalla kyvyn asialliseen keskusteluun. Nuorten piirihallitus toivoo, että myös koulutukseen liittyviä asioita voidaan käsitellä kriittisesti ilman ideologista paloa.

”Jos ehdotetaan lukukausimaksuja maanosamme ulkopuolisille opiskelijoille, se ei tarkoita, että suomalainen näitä maksuja maksaisi. Sitä emme ole koskaan esittäneet, emmekä esitä nytkään. Kansanedustaja Satosen esitys on edistyksellinen pelkästään siksi, että lukukausimaksuihin sisältyy verovähennysoikeus. Näin opiskelija voi saada maksamansa takaisin. Samalla poistamme mahdollisuuden, että Suomea käytettäisiin verovaroilla maailman sosiaali- ja koulutustoimistona, jolle ei tarvitsisi antaa mitään takaisin”, selventää Heikkinen.

Aloitteelle tukensa ovat antaneet myös muun muassa Aalto Yliopisto, Haaga-Helian ammattikorkeakoulu sekä viimeisimpänä Oulun Yliopiston rehtori Lauri Lajunen. OLKN muistuttaa, että taloudellisesti vaikeina aikoina on rohkeasti uudistettava vallitsevia rakenteita ja oltava äärimmäisen tarkkana yhteisten varojen käytössä.

Lisätietoja piirin puheenjohtajalta Janne Heikkiseltä 040-5554263 tai janne@janneheikkinen.fi

Kommentti artikkeliin “Lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille
  1. Janne Koski sanoo:

    Samoilla linjoilla ollaan. Korkeakouluopetukseen lukukausimaksut muille kuin EU-maiden (nykyiset 27 jäsenvaltiota ja ensi vuonna liittyvä Kroatia) sekä Norjan, Islannin, Sveitsin ja Liechtensteinin kansalaisille.

Ota kantaa