Huumeiden katuvalvonta on lopetettava

Kannanotto

Oulun Läänin Kokoomusnuorten mielestä Oulun poliisilaitos loukkaa tarpeettomasti ihmisten yksityisyyttä ja käyttää räikeästi väärin resurssejaan suorittaessaan huumeiden katuvalvontaa muun muassa vilkkaalla Rotuaarilla. Poliisin valvonnan kohteeksi joutuvat tarpeettomasti täysin tavalliset kansalaiset. Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Tapani Tasannon mukaan katuvalvontaa tullaan suorittamaan jatkossa enemmänkin.

”Peräänkuulutamme Oulun poliisilaitokselta suhteellisuudentajua. Huumekoirat ovat poliisille oivallinen työväline, mutta pahimmillaan niiden käyttäminen satunnaisessa katuvalvonnassa voi johtaa tilanteeseen, jossa syyttömiä ihmisiä tutkitaan hyvin nöyryyttävällä tavalla. Myös ihmisten yksityisyyttä rajoitetaan törkeästi’’, paheksuu Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Janne Heikkinen.

Oulun Läänin Kokoomusnuoret näkee katuvalvonnan loukkaavan ihmisten perusoikeuksia. Yksityishenkilöllä on oltava oikeus liikkua vapaasti julkisilla paikoilla, ilman pelkoa viranomaisten mielivallasta. Huumeita ja niiden ongelmia vähättelemättä, Oulun Läänin Kokoomusnuoret pitää tällaista ylireagointia länsimaisen oikeusvaltion periaatteiden vastaisena.

Oulun Läänin Kokoomusnuoret näkee tarkoituksenmukaisena huumeiden katuvalvonnan lopettamisen. Poliisin ei tule käyttää voimavarojaan toimiin, jotka loukkaavat ihmisten perusoikeuksia. Siksi Oulun Läänin Kokoomusnuoret ehdottaa poliisin tekevän mieluummin viranomaisyhteistyötä esimerkiksi Tullin ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.

“Viranomaisyhteistyön kaltaisella organisoidulla toiminnalla Oulun poliisilaitos kykenisi takaamaan yhteiskunnan turvallisuuden paremmin ja myös saadut hyödyt olisivat konkreettisempia. Tällöin toiminta johtaisi todennäköisemmin esitutkintaan ja edelleen tuomioistuinkäsittelyyn saakka. Valvonnan kohteena olisivat ammattimaisesti toimivat rikolliset – eivät sattumalta poliisin kohdalle osuneet, useimmiten syyttömät kansalaiset”, täsmentää puheenjohtaja Heikkinen.

Lisätiedot:

Janne Heikkinen

puheenjohtaja
Oulun läänin Kokoomusnuoret ry
+358 (0)40 5554263
janne@janneheikkinen.fi

3 kommenttia artikkeliin “Huumeiden katuvalvonta on lopetettava
 1. lizko sanoo:

  Lisäksi laisaus apulaisoikeuskanslerilta vuodelta 2004 samanlaisen tapauksen jälkeen:
  Apulaisoikeuskansleri totesi kannanottonaan mm. seuraavan.

  On epäjohdonmukaista, jos katsotaan rangaistuslaitoksen alueella liikkuvien henkilöiden tarkastamisen koiran avulla edellyttävän yksityisyyden loukkauksen vuoksi tähän oikeuttavaa nimenomaista lainsäännöstä, mutta yleisellä paikalla suoritettavien vastaavien kehen tahansa kohdistuvien tarkastusten katsottaisiin olevan mahdollisia ilman nimenomaista laintasoista toimivaltasäännöstä. Tällaisen näkemyksen tueksi olisi vaikea löytää oikeudellisesti kestävää perustaa. Se seikka, että kysymys on kaikkiin tasapuolisesti kohdistuvasta ”ratsiatyyppisestä”valvonnasta, ei sellaisenaan oikeuta loukkaamaan yksityisyyttä ilman tähän oikeuttavaa normia.

  Lähde http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2004/20042160

 2. Petri Sormunen sanoo:

  Moro,
  Etsin tietoa liittyäkseni kokoomusnuoriin, mutta ekana iski tämä silmille. Miksi ihmeessä poliisi ei saisi valvoa / vähentää tätä mamujen ylläpitämää bisnestä. Oulun kaupungille ei tule verotuloja lainkaan näiden pizzamiesten pyörittämästä huumebisneksestä. Ehkä joku kärähtänyt käyttäjä voisi todistaa ja kertoa mistä saa…

 3. Petri Sormunen sanoo:

  Tai sitten 45v ei ole oikea ihminen kokoomusnuoriin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.