Kokoomusnuorten piirijärjestöt

Euroopan unionin taistelujoukot käyttöön

Kannanotto

Hämeen, Satakunnan, Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret vaativat Euroopan unionin taistelujoukkojen (EUBG) roolin selkeyttämistä.

Tilanne Keski-Afrikassa on hälyttävä, ja alueella on tapahtumassa Ruandan kansanmurhaa vastaava murhenäytelmä. EU:n päätös tukea YK:n mandaatilla toimivien Ranskan ja Afrikan unionin joukkoja osoitti, että EU:lla on valmiutta kantaa humanitaarinen vastuunsa. Keski-Afrikan tilanne on kuin suoraan EUBG-harjoituksista ja tehtävistä, jotka sille on osoitettu. ”Joukkojen käyttö ei ole itseisarvo, mutta jos joukkoja ei käytetä selvässä rauhanturvatilanteessa, niin koska sitten?” ihmettelee Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matti Niskanen.

EU:n päätös olla lähettämättä EUBG-joukkoja osoittaa, että Euroopan unionin yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka kärsii uskottavuuden puutteesta, joka ei johdu joukoista, vaan poliittisen päätöksenteon kyvyttömyydestä. Suomen tulee asettaa joukkojen vuoden 2018 vetovastuulle selkeät vaatimukset ja yhdessä Pohjoismaiden kanssa vaatia sääntöjen selkeyttämistä joukkojen käytöstä sekä koko Euroopan yhteisestä turvallisuuspolitiikasta.

Historiansa aikana Euroopan unionin taistelujoukkoja ei ole kertaakaan käytetty tositilanteessa. Presidentti Paasikivi totesi: ”Viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.” Suomen tulee kysyä, mikä on EU:n turvallisuuspolitiikan uskottavuus ja onko sitä?

Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret
Matti Niskanen
puheenjohtaja

Pirkanmaan Kokoomusnuoret
Petri Rajala
puheenjohtaja

Satakunnan Kokoomusnuoret
Eetu Välkkynen
puheenjohtaja

Pohjanmaan Kokoomusnuoret
Lotta Kasi
puheenjohtaja

Hämeen Kokoomusnuoret
Anni Puntila
puheenjohtaja

Lisätietoja:
Matti Niskanen
matti.niskanen@turku.fi

Ota kantaa