Reseptivapaiden lääkkeiden myynti vapautettava

Kannanotto

Oulun Läänin Kokoomusnuoret ja Uudenmaan Kokoomusnuoret ovat pettyneitä sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn lausuntoon (Kaleva 9.10.), jossa hän tyrmää reseptivapaiden lääkkeiden myynnin vapauttamisen. Rädyn mukaan apteekkitoiminnan, mukaan lukien reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden myynti, tulisi olla jatkossakin säänneltyä ja luvanvaraista.

“Kokoomus puolueena on sitoutunut lainsäädännön, byrokratian ja luvanvaraisuuksien kriittiseen tarkasteluun sekä turhiksi katsottujen normien purkamiseen. Toivoisin ministerin kunnioittavan puolueen linjauksia ja Kokoomuksen äänestäjien toiveita myös reseptivapaiden lääkkeiden vapauttamisen kohdalla”, linjaa Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Niilo Heinonen.

Käynnissä olevan valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen suurimpiin kysymyksiin kuuluu, ketkä järjestävät jatkossa terveydenhuoltopalveluita. Tässä yhteydessä on tärkeää käydä läpi kaikki alaan liittyvä sääntely, joka ei palvele uudistuksen todellista tarkoitusta eli parempia ja helpommin saatavilla olevia palveluita. Oulun Läänin Kokoomusnuoret ja Uudenmaan Kokoomusnuoret eivät näe minkäänlaista perustetta nykyisen kaltaiselle reseptivapaiden lääkkeiden sääntelylle, josta muun muassa muut pohjoismaat ovat jo luopuneet.

“Sosiaali- ja terveysministeri haluaa lisätä valinnanvapautta terveydenhuollossa Ruotsissa käytössä olevan raha seuraa potilasta -mallin mukaisesti. Samalla kuitenkin reseptivapaiden lääkkeiden myyntiin suhtaudutaan näinkin holhoavasti. On absurdia väittää, että kansalainen joka on kykeneväinen valitsemaan itse lääkärinsä, ei olisi kykenevä valitsemaan flunssalääkettään ruokaostostensa yhteydessä. Mielestämme kansalaiset osaavat ja ansaitsevat valita vapaasti sekä lääkärinsä että mistä ostavat reseptivapaat lääkkeensä”, sanoo Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Mikko Laakso.

Lisätietoja:

Heinonen Niilo

Heinonen Niilo

niilo.heinonen@kokoomusnuoret.fi

+358 440 300 851

Ota kantaa