Rahapelimonopoli purettava

Kannanotto

Kokoomusnuoret vaativat nykyisen rahapelimonopolin purkamista, jotta kotimaiset toimijat pystyisivät paremmin vastaamaan digimarkkinoiden vaatimuksiin ja ulkomailta tulevaan kilpailuun. Lisenssijärjestelmä mahdollistaisi samat pelisäännöt kaikille toimijoille. Rahapeliyhtiöiden monopolin purkaminen ei estäisi veikkausvoittovarojen jakamista tulevaisuudessa. Lisenssimaksut jopa lisäisivät sponsorointi –ja mainosrahaa Suomessa.

– Monopolit pelimarkkinoilla eivät ole enää tätä päivää ja taistelua digitalisaatiota vastaan ei voi voittaa. Terveillä markkinoilla samat säännöt koskevat kaikkia toimijoita. Pelimarkkinat tulisi avata nyt, kun Veikkauksella ja Raylla on vielä merkittävä markkinaosuus, puheenjohtaja Koski sanoo.

Mikäli veikkausvoittovarojen jakamista pidetään yhteiskunnallisesti arvokkaana, tulisi monopolin purkamiseen ryhtyä viipymättä. Mitä pidempään toimenpidettä lykätään, sen huonommaksi tilanne kehittyy kotimaisille toimijoille, kuten Veikkaukselle, Raylle ja Fintotolle.

– Suomessa on paljon korkeatasoista pelialan osaamista ja varmasti jokainen ymmärtää, miten kipeästi Suomeen kaivataan uusia työpaikkoja, yrityksiä ja investointeja. Markkinoiden avaaminen myös muille toimijoille olisi merkittävä askel pelialan työpaikkojen sijoittumiseksi Suomeen, perustelee Koski.

Kokoomusnuorten mielestä markkinoiden avaaminen mahdollistaisi myös vastuullisemman toiminnan. Tällä hetkellä puuttuu kokonaan monopolin rajat ylittävä järjestelmä ongelmapelaamisen kontrolliin. Nykytilanteessa ongelmapelaajat siirtyvät muiden toimijoiden asiakkaiksi.

-On moraalisesti arveluttavaa markkinoida itseään vastuullisena toimijana, joka huolehtii peliongelmaisista, jos ei kuitenkaan ole valmis huolehtimaan siitä yhteistyössä muiden kanssa. Näin ollen perustelut EU-komissiolle monopolin säilyttämisestä ovat varsin hataralla pohjalla, Koski sanoo.

 

Lisätietoja:

Koski Susanna

Koski Susanna

kansanedustaja

susanna.koski@eduskunta.fi

045 631 9707

Ota kantaa