Kokoomusnuoret: Opintotuen tulorajat poistettava välittömästi

Kannanotto

Korkeakoulujen lukuvuodet ovat jälleen käynnistymässä ja moni opiskelija joutuu tänäkin syksynä kipuilemaan opiskelun ja työnteon yhdistämisessä. Tällä hetkellä korkeakouluopiskelija, joka nostaa opintotukea yhdeksänä kuukautena vuodessa, saa tienata vuoden aikana enintään 11 850 euroa. Muutoin opintotuet peritään takaisin.

”Käytännössä työssäkäyviä opiskelijoita rangaistaan ylimääräisestä ahkeruudesta. Yhteiskunnan pitäisi päinvastoin mahdollistaa se, että opiskelijat pääsevät hankkimaan työkokemusta jo opiskeluaikana. Se on useimmille opiskelijoille paitsi taloudellisesti välttämätöntä, myös urakehityksen kannalta hyödyllistä. Työnantajat arvostavat työkokemusta”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Kokoomusnuoret vaatii, että työnteosta rankaiseminen lopetetaan ja että opintotuen tulorajat poistetaan.

“Opintotukijärjestelmän tulee mahdollistaa täysipainoinen opiskelu, mutta yhtä lailla sen tulee mahdollistaa työkokemuksen kartoittaminen opiskelun ohessa. Jos opiskelija haluaa täydentää opiskeluaan ja toimeentuloaan työnteolla, tulisi se hänelle mahdollistaa ilman nykyisenlaista kannustinloukkua”, Sazonov jatkaa.

”On kestämätöntä, että useissa tilanteissa kotiin jääminen on jopa kannattavampaa kuin työnteko. Moni opiskelija joutuu kituuttelemaan turhaan, vaikka innokkuutta työntekoon olisi enemmän kuin valtiovalta antaa myöten. On korkea aika laittaa stoppi tälle älyttömyydelle”, paaluttaa Sazonov.

Ota kantaa