Sivistyspolitiikan verkosto

Hallitus: Kiinnostaako opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointi ollenkaan?

Kannanotto

Suomessa eletään tällä hetkellä poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Haasteelliset ajat asettavat niin opettajille kuin myös opiskelijoillekin ennennäkemättömiä haasteita etäopetuksen toteuttamisessa. Näiden vaikeuksien luonnollisena jatkumona lähes kaikki opetusalan järjestöt ovat esittäneet hallitukselle, että hallituksen esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä siirrettäisiin vuodelle 2021.

Etäopetukseen siirtymisellä on ollut keskeinen vaikutus opiskelijoiden ja koulun henkilökunnan arkeen. Vastuu omista opinnoista sekä niiden aikatauluttamisesta on siirtynyt entistä suuremmin itse opiskelijoille. Tämän lisäksi opettajien työmäärä on kasvanut merkittävästi etäopintojen toteuttamisen ja muun muassa uusien toimintamallien opettelun kautta.

”Kun poikkeusolot lisäävät työkuormaa jo itsessään, ei ole realistista ajatella, että resursseja riittäisi oppivelvollisuuden pidentämisen pohtimiseen. On järkyttävää piittaamattomuutta opetusministeri Anderssonilta, ettei hän ota huomioon etujärjestöjen mielipidettä. Eikö opetusministeriä kiinnosta pätkääkään opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointi”, ihmettelee Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Henna Perätalo.

Opetusministeriön toiminnassa on ollut havaittavissa jo aikaisemminkin hallituksen toimikaudella kuuroutta kentän suuntaan, eikä tämäkään uudistus vaikuta siihen poikkeukselta.

“On hämmentävää seurata, kun näin laaja uudistus yritetään runnoa läpi näin nopealla aikataululla. Nyt jos koskaan olisi tärkeää painaa jarrukytkin pohjaan ja ottaa aikalisä. On naiivia ajatella, että heti poikkeusolojen päätyttyä pystyttäisiin palaamaan välittömästi suoraan normaaliin päiväjärjestykseen”, Perätalo kommentoi.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä on totuttu kuulemaan vuosien saatossa yhtä sun toista, mutta rajansa kaikella.

“Toivottavasti Anderssonin välinpitämättömyys oli vain pelkkä aprillipila. Ja jos oli, niin minua ei ainakaan naurattanut”, Perätalo tiivistää.

Lisätietoja:

Perätalo Henna

Perätalo Henna

Liittohallituksen jäsen

henna.peratalo@outlook.com

+358 405 902 188

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin