Pohjoismaiden kokoomusnuoret: Fidesz erotettava EPP:stä

Kannanotto

Kokoomusnuoret vaatii yhdessä pohjoismaisten sisarjärjestöjensä kanssa unkarilaisen Fidesz-puolueen erottamista Euroopan kansanpuolue EPP:stä. Toissapäivänä Unkarin parlamentti hyväksyi poikkeuslain, joka antaa Fideszille ja pääministeri Viktor Orbánille lähes rajattomat valtaoikeudet.

Unkarin toimet ovat täysin ristiriidassa länsimaisten oikeusvaltioperiaatteiden kanssa. Lakien myötä Euroopan unionin kansalaisia voidaan sensuroida ja tuomita vankeuteen ilman reilua oikeudenkäyntiä. Käytännössä poikkeuslait ovat tehneet Unkarista yhden puolueen diktatuurin.

Pahimmassa tapauksessa paluuta demokratiaan ei ole, sillä poikkeuslait ovat voimassa toistaiseksi ja vaalien järjestäminen on täysin vallassa olevan Fideszin käsissä. 

Kokoomusnuoret sekä sen pohjoismaiset sisarjärjestöt eivät halua olla missään tekemisissä Fideszin kaltaisen puolueen kanssa. Fidesz ei edusta eurooppalaisia arvoja ja on erotettava EPP:stä viipymättä.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Kokoomusnuoret, ruotsalaiset Moderata Ungdomsförbundet ja Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, norjalainen Unge Høyres Landsforbund, tanskalainen Konservativ Ungdom sekä edellä mainittujen järjestöjen kattojärjestö Nordisk Ungkonservativ Union. 

Koko englanninkielinen kannanotto on luettavissa alta.

 

Nordic Young Conservatives demand Fidesz to be expelled from EPP

It is with regret that we recognise the end of democracy for European citizens in Hungary. On the 30th of March 2020, the Hungarian parliament approved the state of emergency laws that give Fidesz and Prime Minister Viktor Orbán the powers to:

  • rule by decree without parliamentary or judicial scrutiny;
  • ban by-elections and referenda;
  • imprison anyone for 1-5 years for spreading misinformation;
  • keep the state of emergency decrees in force indefinitely.

Not only does this represent the current weak state of balance of power within the Hungarian democratic system, but it is also a major power grab from which there may be no return in sight. When anyone can be made an enemy of the state with an arbitrary decision by what is regarded as the official truth and what is misinformation, we have allowed the censorship and imprisonment of our fellow European citizens without a fair trial.

In practice, this bill has turned Hungary into a one-party dictatorship, led by Fidesz and Prime Minister Orbán, until the government ends the state of emergency. Taking the history of rule of law adherence in Hungary into consideration, there is no reason to believe that the democratic status quo would be reinstated. Fidesz members voted for the end of democracy and rule of law in Hungary – no questions asked. 

It is simply not acceptable to continue the membership of a political party that has effectively ended democracy and the rule of law in a European Union member state.

Internally, we trust that the European Union guarantees the civil liberties of European citizens, regardless of their country of origin. Externally, the power of the European Union has been its ability to inspire and capture hearts and minds with its western values. Without us safeguarding our western core values, the European project will end in failure.

We recognise that Fidesz does not uphold the values which we stand for and is not a party that we wish to be further associated with. They do not represent the Europe for which we strive for. 

If democracy itself is not worth defending for the EPP, then what is?

The signatories of this statement demand that Fidesz must be immediately expelled from the European People’s Party. The Youth of the European People’s party should act accordingly to make this its official policy.

 

Signatories

Nordisk Ungkonservativ Union, NUU

Kokoomuksen Nuorten Liitto, KNL, Finland

Moderata Ungdomsförbundet, MUF, Sweden

Konservativ Ungdom, KU, Denmark

Unge Høyres Landsforbund, UHL, Norway

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, KDU, Sweden

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Hellman Veera

Hellman Veera

President of the Nordic Young Conservative Union (NUU)

+358 50 385 8229

Hanhela Heidi

Hanhela Heidi

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

heidi.hanhela@kokoomusnuoret.fi

+358 405 519 981

Co-Opted Vice President of the International Young Democrat Union (IYDU), Secretary General of Youth of the European People's Party (YEPP)