Valko-Venäjän vaalitulos ei ole lainvoimainen – presidentti Lukašenkan erottava

Kannanotto

Valko-Venäjän istuva presidentti Aljaksandr Lukašenka on eilen järjestetyissä presidentinvaaleissa valittu jatkokaudelle väitetyllä yli 80 prosentin äänisaaliilla. Vaalit ovat selvästi olleet epärehelliset, ja Kokoomusnuoret vaatii kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Valko-Venäjän presidentinvaalituloksen laittomaksi.

Presidentti Lukašenka on johtanut Valko-Venäjää autoritäärisin ottein jo vuodesta 1994, hallinnon vastustajilla ei ole käytännössä toimintaedellytyksiä ja maan oppositio on murskattu. Amerikkalainen kansalaisjärjestö Freedom House on luokitellut maan yksiselitteisesti luokkaan “not free”, ainoana eurooppalaisena valtiona. Tästä syystä Valko-Venäjää kutsutaankin usein Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi.

Vaaleja on leimannut jatkuva häirintä hallinnon vastustajia vastaan, lukuisat havainnot äänten väärentämisestä, väkivalta mielenosoittajia vastaan, internetyhteyksien häirintä, armeijan näkyvä läsnäolo ja viimeisimpänä pääkaupunki Minskin katujen pimentäminen vaaliyönä ja ulosmenoväylien sulkeminen liikenteeltä.

“Uutiset Minskin eristämisestä ja hallinnon rajuista otteista kansalaisiaan kohtaan kertovat, ettei Lukašenkan murskaava vaalivoitto perustu ainakaan valkovenäläisten kannatukseen”, toteaa Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Samuel Tammekann. “Presidentti on varastamassa itselleen jatkokauden, ja kaikkien demokratian puolustajien tulee nyt yksiselitteisesti seistä Valko-Venäjän opposition rinnalla.”

Laajasta vaalivilpistä huolimatta lukuisat äänestyspaikat ovat onnistuneet julkaisemaan tuloksia, joiden mukaan Lukašenka on hävinnyt vaalit opposition Sviatlana Tsihanouskajalle selvin luvuin. Väitettä tukevat myös ulkomailla tehdyt ovensuukyselyt, Lukašenkan suosion romahtaminen vaaleja edeltäneissä kannatuskyselyissä ja historiallisen laaja protestiaalto.

“On selvää, että Lukašenka ei voittanut vaaleja vilpittömästi. Presidentin on erottava ja demokratiaa ja vapaita vaaleja vaativille valkovenäläisille on viimein annettava mahdollisuus”, vaatii Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Kokoomusnuoret on sitoutunut puolustamaan vapaan demokratian ja kansalaisoikeuksien toteutumista kaikkialla maailmassa ja vaatii kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Valko-Venäjän presidentinvaalituloksen laittomaksi.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Tammekann Samuel

Tammekann Samuel

samuel.tammekann@kokoomusnuoret.fi

+358 44 550 6816

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin