Omistusoikeutta on suojeltava viimeiseen asti

Kannanotto

Iltalehti julkaisi lauantaina 9. tammikuuta 2021 uutisen, jossa kerrottiin Tuusulan aikeista pakkolunastaa Åvallin suvun omistuksessa olevan 15 hehtaarin maa-alueen Tuusulan ja Vantaan rajan läheltä. Tuusulan kunta on myöntänyt, että pakkolunastusta on käytetty keinona tilanteessa, jossa markkinahintaa ei olla haluttu maksaa. Helsingin Kokoomusnuoret tuomitsee epäreilun pakkolunastuksen ja vaatii, että jokaisen oikeutta omistukseen kunnioitetaan.

”Vastuu, vapaus ja kansalaisten oikeudet ovat aina olleet demokratian perusta. Valitettavasti eräs tärkeä oikeus, oikeus omistaa, on ollut jo liian pitkään uhattuna ja välillä se on jopa unohdettu kokonaan”, pohtii Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Teresa Bäckström.

Helsingin Kokoomusnuoret pitää tärkeänä, että Suomen perustuslain takaamia oikeuksia kunnioitetaan, etenkin kun kyse on yksityisen kansalaisen omaisuudesta.

”Pakkolunastus on keino, jota kuntien ja kaupunkien tulisi käyttää vain äärimmäisissä ja poikkeuksellisissa tilanteissa. Kehityssuunta, jossa omaisuuden suojasta ei pidetä yhtä tiukasti kiinni kuin muista perustuslaillisista oikeuksista ja jossa lunastetaan omaisuutta kevyin perustein alihintaan, on huolestuttava”, toteaa Helsingin Kokoomusnuorten jäsen Maria Miala.

Helsingin Kokoomusnuoret näkee, ettei pakkolunastusta tulisi käyttää keinona elvyttää kunnan tai kaupungin taloutta. Mikäli päädytään tilanteeseen, jossa maa-alueita on saatava yleishyödylliseen käyttöön, nämä tilanteet tulisi toteuttaa markkinoiden ehdoilla, jotta maanomistaja saisi omaisuudestaan käyvän hinnan.

”Vaikuttaa vahvasti siltä, että nykyään pakkolunastuksia tehdään selkeästi kevyemmin perustein kuin ennen. Mielestämme tärkeintä olisi turvata ihmisten oikeus omistaa. Tämä on ryöstö maanomistajaa kohtaan ja kuulostaa jopa sosialismilta”, Bäckström linjaa.

Helsingin Kokoomusnuoret vaatii hallitusta ja oikeusministeriötä vauhdittamaan lunastuslain uudistamista, jotta jokaisen oikeus omistaa olisi turvattu.

Lisätietoja:

Bäckström Teresa

Bäckström Teresa

Pääsihteeri

teresa.backstrom@kokoomusnuoret.fi

+358 40 152 4080

Operatiivisen toiminnan johtaminen, henkilöstön johtaminen, rekrytointi, talous ja hallinto

Miala Maria

Miala Maria

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

maria.miala@kokoomusnuoret.fi