Venäjän toimet oppositiojohtaja Navalnya vastaan ovat surullinen osoitus Putinin pelkuruudesta – ”Nord Stream 2 -putken rakentaminen keskeytettävä välittömästi”

Kannanotto

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pidätettiin tänään sunnuntaina 17.1. Moskovan lentokentällä. Hän oli palaamassa maahan Saksasta, jossa häntä hoidettiin elokuussa Venäjän hallinnon järjestämän murhayrityksen jälkeen. Kokoomusnuoret tuomitsee jyrkästi Venäjän hallinnon toiminnan.

Navalyin pidätyksen perusteena on mielivaltaisesti annettu ehdonalaistuomio, jota hän rikkoi toipuessaan  Saksassa myrkytyksen jälkeen. Pidätys on viimeisin osoitus Putinin hallinnon häikäilemättömyydestä ja pelosta oppositiota kohtaan. Kokoomusnuoret vaatii Aleksei Navalnyin välitöntä vapauttamista. Lisäksi järjestö vaatii, että Euroopan unionin on asetettava Venäjälle uusia talouspakotteita ja keskeytettävä Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustyöt toistaiseksi.

“Euroopan Unioni ei voi länsimaisia arvoja vaalivana liittona katsoa vierestä Venäjän ihmisoikeusloukkauksia ja demokratian halventamista. Tämä Navalnyin myrkytys ja mielivaltaiset syytteet ovat vain jäävuoren huippu Venäjän ihmisoikeusrikkomusten sarjassa”, kommentoi Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Paavo Koho.

Venäjän yksipuolinen talous perustuu pitkälti maakaasun ja öljyn sekä metallien vientiin, mikä lisäksi Venäjä on historiallisesti käyttänyt sen valtio-omisteisia kaasuyhtiöitä myös vihamielisen ulkopolitiikan välineinä. Nord Stream 2 on Venäjälle taloudellisesti merkittävä hanke, mutta sen avulla Venäjän hallinto pystyisi jatkossa painostamaan läntisen Euroopan maita poliittisesti. Vaikka Nord Stream -projekti on yksityisten tahojen rakentama, hanke on vahvasti Venäjän valtion kontrolloima ja osa sen suunnitelmaa lisätä myös sen poliittista vaikutusvaltaa läntisessä Euroopassa. 

”Demokratian ja opposition polkemisella on oltava raskaat seuraukset. On selvää, ettei Putin ja Kreml ole kiinnostunut mistään muusta kuin oman etupiirinsä rikastuttamisesta. Siksi demokratian puolustamiseksi meidän on asetettava Venäjälle aiempaa kovempia talouspakotteita ja keskeytettävä Nord Stream -putken rakennus välittömästi”, päättää Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Koho Paavo

Koho Paavo

koho.paavo@gmail.com

0408427047

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin