Uudenmaan, Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Aurajoen Kokoomusnuoret

Uudenmaan, Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Aurajoen Kokoomusnuoret tyrmäävät Kokoomusnuorten kotihoidontuen kannanoton

Kannanotto

Kokoomusnuoret julkaisi keskiviikkona 6. tammikuuta kannanoton, jossa kerrottiin Kokoomusnuorten kannattavan kotihoidontuen poistoa. Uudenmaan, Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Aurajoen Kokoomusnuoret ovat pettyneitä järjestön kannanottoon ja katsovat, ettei se edusta järjestön arvoja.

– Kokoomusnuorten liittokokouksessa 2020 hyväksytyssä kannanotossa perhevapaiden osalta hyväksyttiin linjaus, jossa painotettiin perheiden valinnanvapautta vapaiden käytössä. Liiton yleiseksi kannaksi katsottiin, ettei ole valtion tehtävä määritellä perheiden puolesta, miten näiden tulisi lapsia hankkiessaan perheen sisällä menetellä, Uudenmaan kokoomusnuorten puheenjohtaja Emma Holsti toteaa.

– Kotihoidontuen kohdalla kyse on perimmiltään samasta asiasta. Ei ole valtion tehtävä määritellä perheiden puolesta, haluavatko perheet hoitaa alle kolmevuotiaat lapset kotona vai päiväkodissa. Tähän asti kotihoidontuki on taannut tämän valinnanvapauden perheille, Pirkanmaan kokoomusnuorten puheenjohtaja Kristiina Koivunen jatkaa.

Uudenmaan, Hämeen, Aurajoen Pirkanmaan ja Pohjanmaan Kokoomusnuoret pitävät ontuvana perustelua, jonka mukaan päiväkodin suosiminen vähentäisi julkisten varojen käyttöä. Piirijärjestöt huomauttavat, että kotihoidontuen poiston jälkeen toinen menoerä eli päiväkotien menot tulevat kasvamaan runsaasti.  Rahaa ei siis säästy julkiselta, se vain siirtää paikkaansa.

– Myöskään valtiovarainministeriö ei ole aiemmin esittänyt tuen poistoa työllisyyskeinona tästä syystä, koska sen arvion mukaan tuen heikentäminen ei  vahvistaisi julkista taloutta, Pohjanmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Antti Tuomela toteaa.

Yhdistykset katsovat, että naiset voivat nykyiselläänkin päättää, laittavatko he lapsensa päiväkotiin kotona hoitamisen sijaan. Kysymys ei ole naisten kotona pitämisestä, vaan äidin omasta valinnasta.

Yhdistykset myös huomauttavat, että nykyisellään  nuorten liiton ehdotus koskisi alimmillaan jo yhdeksän kuukauden ikäisiä, alle kolmevuotiaita lapsia.

– Sukupuolten tasa-arvoa ei aja se, että ylhäältä pakotetaan lapset päiväkotiin, vaikka perheet itse haluaisivat hoitaa lasta kotona. Kyse ei ole koti- ja päivähoidon välisestä asetelmasta vaan siitä, että perheet saavat itse päättää asioistaan, Hämeen kokoomusnuorten puheenjohtaja Venla Väli-Torala päättää.

 

 

Lisätietoja:

Emma Holsti, puheenjohtaja, Uudenmaan Kokoomusnuoret

Antti Tuomela, puheenjohtaja, Pohjanmaan Kokoomusnuoret

Venla Väli-Torala, puheenjohtaja, Hämeen Kokoomusnuoret

Kristiina Koivunen, puheenjohtaja, Pirkanmaan Kokoomusnuoret

Sami Löfman, puheenjohtaja, Aurajoen Kokoomusnuoret

 

Lisätietoja:

Holsti Emma

Holsti Emma

Liittohallituksen jäsen

emma.holsti@gmail.com

+358 404 108 814

Koivunen Kristiina

Koivunen Kristiina

Pirkanmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja

kristiina.koivunen02@gmail.com

+358 409 621 733

Väli-Torala Venla

Väli-Torala Venla

Liittohallituksen jäsen

venlavali-torala@outlook.com

+358 405 914 206