Ihmiset on päästettävä ahdingosta koronapassilla

Kannanotto

Viime viikolla jouduttiin lukemaan uutisia useiden ensi kesän tapahtumien peruuttamisista, ja useat kulttuurialan toimijat roikkuvat edelleen kuin löysässä hirressä. Ihmisten hätä ei pääty kunnes hallitus tarttuu toimeen. Siksi Helsingin Kokoomusnuoret vaatii, että hallitus valmistelee ja ottaa käyttöön niin sanotun koronapassin viipymättä.

Helsingin Kokoomusnuoret on seurannut valtavan huolestuneena hallituksen suhtautumista useiden alojen ahdinkoon koronakriisin aikana. Etenkin monet hallituspuolueiden edustajat ministereitä myöten vastaavat kantautuviin hätähuutoihin lähinnä julkisuudessa taivastellen.

”Kesän tapahtumia on peruttu viime viikolla urakalla. Kulttuurialan tuohtumusta on helppo ymmärtää: samaan aikaan kun käytännössä koko toimeentulo viedään, konkreettisin toimi hallitukselta on tiede- ja kulttuuriministerin Annika Saarikon ympäripyöreä ketju Twitterissä. Tsempillä ja tyhjillä lupauksilla ei makseta laskuja”, Helsingin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Tella Soini muistuttaa.

Kokoomus on ehdottanut ratkaisuksi ahdinkoon niin kutsuttua koronapassia, jonka avulla tapahtumiin ja muihin palveluihin olisi oikeutettu osoittamalla esimerkiksi todistuksella koronarokotteesta tai viimeaikaisesta negatiivisesta testituloksesta. Tällainen malli valmistellaan muun muassa Tanskassa käyttöön. Hallitus kuitenkin jarruttaa suunnitelmaa koronapassin käyttöönotoksi vedoten yhdenvertaisuuteen.

”Hallitus loistaa jälleen hämmentävillä perusoikeustulkinnoillaan. Tilanteessa, jossa lähtökohtaisesti kaikkien perusoikeuksia on rajoitettu ja tuhansilta on riistetty oikeus työhön ja elinkeinovapaus, on outoa nähdä ongelmana se, että tartuntariskin perusteella olisi mahdollista palauttaa perusoikeuksia asteittain osalle. Pääministeri Sanna Marin on tainnut lekakielikuviensa varjossa unohtaa, että tämän hetken rajoitukset eivät ole uusi normaali, johon perusoikeuksia ja yhdenvertaisuutta tulee verrata. Massarajoitukset eivät enää ole ratkaisu vaan osa ongelmaa”, Helsingin Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Henri Weck tähdentää.

Helsingin Kokoomusnuoret muistuttaa, että koronapassi olisi avain myös monien muiden alojen pelastukseen. Esimerkiksi vaikka ravintoloiden sulku päättyy nimellisesti maanantaina 19.4., muun muassa matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan arvioiden mukaan uudet aukioloaikoihin asetetut rajoitukset itse asiassa syventävät ravintoloitsijoiden ahdinkoa entisestään. 

”Jos hallitus koronapassin yhteydessä mahdollistaisi koronatestit myös oireettomille, yhteiskunta voitaisiin avata hallitusti ja turvallisesti. Etenkin nyt hallituksen epäonnistuttua koronarokotteiden riittävässä kohdentamisessa, olemme valtavan huolissamme, mihin hallituksen toimettomuus pahimmillaan voi johtaa. Muiden suurten kaupunkien Euroopassa avautuessa olisi tärkeää, että emme pääkaupunkiseudulla jää junasta”, Soini selittää.

Helsingin Kokoomusnuoret vaatii hallitusta valmistelemaan ja ottamaan koronapassin viipymättä käyttöön yhteiskunnan avaamiseksi.

Lisätietoja:

Soini Tella

Soini Tella

Helsingin Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2021-2022

tella.soini@gmail.com

+358 45 231 8008

Weck Henri

Weck Henri

Helsingin Kokoomusnuorten jäsen

henri.weck@hotmail.com

+358 50 539 7646