Kokoomusnuoret vaatii riippumatonta selvitystä kuntavaalien siirtoon johtaneista tapahtumista

Kannanotto

Eduskunta päätyi maaliskuussa siirtämään kuntavaaleja puoluesihteerien työryhmän esityksestä huhtikuulta kesäkuulle. Alkuperäinen vaalipäivä olisi ollut tänään sunnuntaina 18.4. Viime päivinä vaalien siirtoa edeltäneistä ja siihen johtaneista tapahtumista on paljastunut paljon huolestuttavia tietoja. Kokoomusnuoret vaatii riippumatonta ja kattavaa selvitystä vaalien siirtoon johtaneista tapahtumista.

Kokoomusnuoret nostaa esille huolen siitä, minkälaisten taustaselvitysten ja laskelmien pohjalta vaaleja päädyttiin siirtämään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tällä viikolla kertonut, että niin sanottu kauhuskenaario 2600 –  11 000 koronatartunnasta vaalipäivänä valmisteltiin vain päivän varoitusajalla eivätkä laitoksen mallintajat osallistuneet työhön, sillä he olivat lomalla.

”Tänään sunnuntaina 18.4. raportoitiin, että viimeisen kahden päivän aikana koronatartuntoja on todettu yhteensä 498 kappaletta, alle 250 päivässä. On selvää, että THL:n  antama laskelma, jolla vaalien siirtoa myös osaltaan perusteltiin, oli täysin pätemätön. Herää kysymys, että miten tällainen laskelma on edes kehdattu päästää THL:sta ulos? Ymmärretäänkö THL:ssa, minkälaiset vaikutukset tällä laskelmalla on ollut? Tilanteessa, jossa riittävän laadukasta laskelmaa ei voida valmistella oikeusministeriön antaman käsittämättömän aikataulun takia, vastuullista olisi ollut kertoa tilanne ja todeta, että laskelmaa ei voida valmistella eikä antaa täysin pätemättömiä laskelmia ministeriölle”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Kokoomusnuoret vaatii, että selvityksessä tutkitaan erityisesti oikeusministeriön toimia vaaleja edeltäneen vuoden ajalta ja erityisesti vaalien siirtoa edeltäneeltä viikolta. Järjestö muistuttaa, että kuntavaalien päivämäärä on ollut tiedossa neljän vuoden ajan ja aikaa riittäville valmisteluille olisi ollut runsaasti. Lisäksi järjestö hämmästelee sitä kiirettä, jolla vaalien siirtoon yhtäkkiä päädyttiin, vaikka sekä puoluesihteerit että oikeusministeri olivat vain muutama päivä ennen siirtoa kertoneet, että vaaleja ei tulla siirtämään. Kokoomusnuorten mielestä vaaleja edeltäneet tapahtumat ja poukkoileva ja arvaamaton viestintä kertovat oikeusministeriön sisällä olevista johtamisongelmista ja luokattoman huonosta valmistelusta.

”Olemme toki tyytyväisiä siihen, että vaalien siirron jälkeen oikeusministeriö on ryhtynyt töihin ja saanut pidennettyä ennakkoäänestysaikaa ja mahdollistettua drive-in äänestämisen. Kysymys kuuluu, miksi vasta nyt? Kuntavaalien ajankohta on ollut tiedossa neljä vuotta ja koronaviruksen olemassaolo vuoden. Aikaa valmisteluille on ollut kuukausia. Miten voi olla, että vasta nyt ministeriö on saanut nämä hankkeet liikkeelle?”, kysyy Pajula.

”Julkisuuteen tulleiden tietojen pohjalta vaikuttaa siltä, että myös vaalien siirtoon oikeusministeriö alkoi valmistautua vasta muutama päivä ennen päätöstä siirrosta. Laskelmat koronatartuntojen määrästä vaalipäivänä pyydettiin THL:sta vain päivää ennen vaalien siirtoa ja osaltaan sen takia THL:n antamat laskelmat olivat täysin kelvottomia. Eikö kukaan ollut osannut tätä ennen valmistautua edes ajatuksen tasolla vaalien siirron tarpeeseen? Tehdäänkö ministeriöissä vaaleihin ja niiden siirtoon liittyviä valmisteluja täysin impulsiivisesti vain päivän varoitusajalla?”, Pajula jatkaa.

Kokoomusnuoret korostaa kuntavaalien siirron merkitystä ja vaatii riittävää valmistelua ja julkista keskustelua, jotta tällaiseen tilanteeseen ei jouduttaisi enää jatkossa.

”Tässä ei ole kyse pienistä yksityiskohdista. Tässä on kyse maamme demokratiasta. Länsimaisen demokratian kivijalan muodostaa turvalliset ja ajallaan järjestettävät vaalit. Sen kivijalan tulevaisuuden kannalta on täysin kestämätöntä, että vaaleja siirretään riittämättömän valmistelun takia kelvottomiin laskelmiin nojaten. Vielä ongelmallisempaa demokratiamme kannalta on, jos vaalien siirtoa koskeva keskustelu yritetään lakaista maton alle ja kuitata mitättömänä asiana. Sitä se ei ole. Meidän on selvitettävä kuntavaalien siirtoon johtaneet tapahtumat perinpohjaisesti ja käytävä aiheesta kattava yhteiskunnallinen keskustelu, jotta emme enää koskaan ajaudu samanlaiseen tilanteeseen”, päättää Pajula.

Kokoomusnuoret vaatii, että ulkopuolinen ja riippumaton taho toteuttaa kattavan selvityksen kuntavaalien siirtoon johtaneista tapahtumista ja niiden taustoista sekä oikeusministeriössä ja THL:ssa että kaikissa muissa julkishallinnon virastoissa, joilla tapahtumiin on ollut vaikutusta. Lisäksi järjestö vaatii, että selvitys luovutetaan vapaasti julkisuuteen, jotta aiheesta voidaan käydä riittävä kansalaiskeskustelu ja jotta samanlaiseen tilanteeseen ei ajauduta enää tulevaisuudessa.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347