Helsingin Kokoomusnuoret: Terveystuotteiden alv-kanta korjattava

Kannanotto

Helsingin Kokoomusnuoret vaatii hallitusta valmistelemaan lakimuutoksen, jossa kuukautis- sekä inkontinenssisuojat luokitellaan terveystuotteiksi ja niiden alv-kanta vaihdetaan muiden terveystuotteiden tasolle.

Tällä hetkellä kuukautis- sekä inkontinenssisuojien arvonlisävero on 24 %, kun muissa apteekissa myytävissä hygieniatuotteissa se on 10 %. Käyttötarkoituksensa perusteella näitä terveyssuojia voidaan pitää farmakologisina tuotteina lääkkeiden tapaan. Helsingin Kokoomusnuoret tahtoo laskea kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron hygieniatuotteiden alv-kannan mukaisiksi.

– Euroopan parlamentti on jo hyväksynyt osana päätöslauselmaansa sukupuolten tasa-arvosta ja EU:n veropolitiikasta kehotukset EU:n jäsenmaita poistamaan tamponiveron, eli kuukautis- ja inkontinenssisuojille kuuluvan käyttötarkoitustaan korkeamman verokannan ja soveltamaan hygieniatuotteisiin perustuotteiden verovapautusta tai nollaverokantoja. Kuukautissuojien arvonlisäveron lasku on toteutettu viime vuosien aikana useissa EU-maissa kuten Saksassa ja entisessä EU-maassa, Iso-Britanniassa, toteaa Helsingin Kokoomusnuorten puheenjohtaja Tella Soini.

– Tämä on iso raha sekä kuluerä esimerkiksi opiskelijoille, jotka jo valmiiksi elävät usein köyhyysrajan alapuolella. Kuukautisköyhyys on Suomessakin todellinen ilmiö ja opiskelijat joutuvat tilanteisiin, joissa heidän on todellisesti valittava  hankkivatko vähillä varoillaan kuukautissuojia vai ruokaa. Tulee myös muistaa, että perustuslain 6. pykälän mukaan sukupuolten tasa-arvoa tulee edistää  yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, kommentoi piirihallituksen jäsen Milla Heinonen.

– Kuukautissuojat ovat naiselle välttämätön hygieniameno, joten valinnanvapautta ei todellisuudessa ole. Tämä seikka asettaa myös sukupuolet epätasa-arvoon, sillä esimerkiksi kelan tukien suuruudessa ei ole huomioitu  kuukautismenoja, täsmentää Soini.

Lisätietoja:

Soini Tella

Soini Tella

Helsingin Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2021-2022

tella.soini@gmail.com

+358 45 231 8008