Keski-Suomen Kokoomusnuoret: Millainen on demokratian tulevaisuus?

Kannanotto

Keski-Suomi oli yksi niistä ”onnekkaista” hyvinvointialueista, joissa päästiin äänestämään aluevaaleissa. Mutta voiko vaalitulosta sanoa demokraattiseksi? Äänestysprosentti jäi alle puoleen, vaivaiseen 47,5 %:iin. Eivät aluevaalit tuntuneet kiinnostavan.

Hälyttävän pienen äänestysprosentin lisäksi huolta herättävää on aluevaltuuston ikäjakauma. Keski-Suomen aluevaltuustossa ei ole yhtäkään alle 25-vuotiasta. Sen sijaan 65-vuotiaita ja siitä ylöspäin on 12 kappaletta. Valtuuston keski-ikä on uskomaton 51 vuotta. Tämä selittyy sillä, että nuoria, alle 30- vuotiata ehdokkaita oli vain 34. Näistä 30 oli Jyväskylästä. Kaiken kaikkiaan ehdokkaita oli 630. Siitä voi laskea surullisen prosenttiosuuden, joka on viisi prosenttia. Vain joka kahdeskymmenes ehdokas oli nuori.

Jotta demokratian jatkuvuus paranisi ja nuorten näkökulma yhteiskunnan asioihin tulisi esille, tarvittaisiin nuoria päättäjiä aluevaltuustoon. Suomi vanhenee ja sitä myöten äänestäjät, ja heistä valtuustoihin valitut. On yhteiskuntamme vastuulla innostaa nuoria ensisijaisesti ehdolle- silloin äänestäjätkin seuraavat perässä. Tällä hetkellä demokratian tulevaisuus näyttää vanhainkodilta. Perustuslaillinen demokratiamme on muuttumassa siis ”gerokratiaksi” (kreikan sanoista gēras, vanhuus tahi pitkä ikä ja kratos, valta tahi hallita).

Lisätietoja:

Pajala Erno

Pajala Erno

Keski-Suomen Kokoomusnuorten hallituksen jäsen

ernopajala@gmail.com

Ettala Esa

Ettala Esa

Keski-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

ettala.esa@gmail.com

+358 45 846 5402