Kokoomusnuoret: Tekosyyt on jo kuultu – Suomen liityttävä mukaan talviolympialaisten diplomaattiseen boikottiin

Kannanotto

Pekingin talviolympialaiset alkavat ensi viikolla Kiinassa, jossa ihmisoikeustilanne on katastrofaalinen. Xinjiangin alueella on vangittuna keskitysleireillä arviolta noin miljoona uiguuria. Leireillä on esimerkiksi kidutusta, uskonnollista käännytystä ja pakkotyötä. Kokoomusnuoret tuomitsee kilpailun järjestämisen Kiinassa ja vaatii, että tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen peruu matkansa kisoihin. Suomen ja muun Euroopan unionin tulee liittyä kisojen diplomaattiseen boikottiin.

Joka neljäs vuosi järjestettävät talviolympialaiset alkavat 4.2.2022 Pekingissä. Järjestäjämaan Kiinan ihmisoikeustilanne on kuitenkin katastrofaalinen. Siellä on Xinjiangin alueella vangittuna keskitysleireille arvioiden mukaan noin miljoona vähemmistökansaan kuuluvaa uiguuria. Leireillä on julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan muun muassa kidutusta, uskonnollista käännytystä, pakkotyötä ja raiskauksia.

Suomesta kuitenkin tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on osallistumassa kisoihin. Kokoomusnuoret tuomitsee ministeri Kurvisen osallistumisen ja vaatii, että Suomi liittyy mukaan kisojen diplomaattiseen boikottiin.

”On käsittämätöntä, että Suomen, jonka pitäisi olla demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaja, valtiojohto osallistuu näihin kisoihin. Meidän pitäisi viestiä, ettemme hyväksy minkäänlaisia ihmisoikeusrikkomuksia saatika sitten keskitysleirejä”, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino suomii valtiojohtoa.

”Nyt sen sijaan näytämme, että mikään ihmisoikeusrikkomus ei ole liian suuri maton alle lakaistavaksi”, Leino jatkaa.

Myös useampi Euroopan unionin maa on liittynyt mukaan diplomaattiseen boikottiin: mukana ovat ainakin Alankomaat, Belgia, Liettua, Tanska ja Viro. EU:n ulkopuolisista maista boikotista ovat ilmoittaneet muun muassa Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta, Kanada ja Japani. Kokoomusnuorten mielestä olisi tarpeen tehdä koko EU:n jäsenmaiden yhteinen päätös asettaa kisat diplomaattiseen boikottiin.

”Ei ole oikein, että vain kourallinen EU-maita on lähtenyt mukaan diplomaattiseen boikottiin. Esimerkiksi ihmisarvo, vapaus ja demokratia ovat EU:n arvoja, mutta juhlapuheiden sijaan näiden tulisi näkyä aivan kaikessa unionin toiminnassa!” Kokoomusnuorten Eurooppa-verkoston puheenjohtaja Sami Matikainen vaatii.

Tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen on antanut ymmärtää, että osallistuu kisoihin, koska boikotissa on kyse ulkopolitiikasta, johon hän ei omien sanojensa mukaan voi ottaa kantaa. Lisäksi Kurvisen mukaan hänen läsnäolonsa osoittaa arvostusta suomalaisia urheilijoita ja tapahtumaa kohtaan. Kokoomusnuoret näkee, että Kurvinen ei voi paeta vastuuta näin huonolla tekosyyllä. Järjestö on sitä mieltä, että ministeri osoittaisi suomalaisille urheilijoille ja tapahtumalle huomattavasti enemmän arvostusta pitämällä ihmisoikeudet mielessä.

”Ilmainen vihje ministeri Kurviselle: jos ja kun Kiinan ihmisoikeustilanne toivottavasti häntäkin huolettaa, mutta hän ei koe voivansa tehdä päätöstä matkastaan yksin, asian voi ottaa muiden kanssa hallituksessa puheeksi”, Leino muistuttaa.

”On varsin kestämätöntä, että Suomi haluaa samaan aikaan olla ihmisoikeuksien edelläkävijä, mutta vasemmistopuolueet, jotka perinteisesti peräänkuuluttaa ihmisoikeuksia, ummistaa näin räikeästi silmänsä valtavilta ihmisoikeusrikkomuksilta. Kurvinen ei yksinkertaisesti voi lähteä kisoihin perustelemalla matkaansa urheilijoiden tsemppaamisella”, Leino päättää.

Kokoomusnuoret liittyy Keskustanuorten, Kristillisdemokraattisten nuorten ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden vaatimukseen siitä, että Suomen tulisi liittyä Pekingin olympialaisten diplomaattiseen boikottiin.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja

ida.leino@kokoomusnuoret.fi

+358 50 323 5693

Poliittisen valmistelun, viestinnän ja vaikuttamisen johtaminen, edustaminen

Matikainen Sami

Matikainen Sami

Kokoomusnuorten Eurooppa-verkoston puheenjohtaja

matikainensami15@gmail.com