Kokoomusnuoret: Erkki Tuomiojan erottava ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajuudesta

Kannanotto

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja ja pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja antoi viikonloppuna yhdysvaltalaiselle radiokanavalle NPR:lle haastattelun liittyen Suomen Nato-jäsenyyteen. Tuomioja kuvaili haastattelussa Suomen median joutuneen sotapsykoosiin. Kokoomusnuoret ei luota Tuomiojan kykyyn toimia ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana viimeaikaisten lausuntojen takia ja vaatii Tuomiojaa eroamaan tehtävästään.

Sunnuntaina Tuomioja täydensi haastattelua Twitterissä twiittaamalla, että psykoosissa todellisuudentaju heikentyy ja on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Venäjän sodankäynti sotarikoksineen on totta, mutta ei välttämättä kaikki muu mitä nyt levitetään, vaikka siitä, että halu pohtia Naton jäsenyyden vaihtoehtoja olisi putinismia.

“Liberaaliin demokratiaan kuuluu se, että Natoa ja mediaa voi kritisoida vapaasti, mutta asiallisen argumentoinnin sijaan Tuomioja on päättänyt asemassaan vahvistaa Venäjän viestiä, jossa luodaan kuva, että Suomen nykyinen ulkopoliittinen keskustelu johtuisi sotapsykoosista sekä todellisuudentajun heikentymisestä”, huomauttaa puheenjohtaja Ida Leino.

Vuonna 1961 Neuvostoliitto jätti Suomelle nootin, jossa todettiin, että Suomessa olisi piirejä, jotka muuttavat Suomen ulkopoliittista suuntausta pois Paasikiven-Kekkosen linjasta ja eräät suomalaiset sanomalehdet levittävät vaarallista sotapsykoosia.

“Miten Tuomioja voi edelleen nauttia luottamusta, kun Suomen turvallisuutta koskevan keskustelun keskellä hän kokee tarvetta käydä levittämässä kansainväliselle medialle väärää informaatiota, joka on suoraan Neuvostoliiton nooteista”, ihmettelee varapuheenjohtaja Maria Miala.

Kokoomusnuoret näkee, että Tuomiojalla ei viimeaikaisten lausuntojensa perusteella ole enää luottamusta jatkaa ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana.

“Tuomioja on harkitsemattomilla lausunnoillaan osoittanut sen, että hänen olisi hyvä siirtyä sivuun ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan paikalta”, päättää puheenjohtaja Leino.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023

Miala Maria

Miala Maria

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

maria.miala@kokoomusnuoret.fi