Satakunnan Kokoomusnuoret: Tavoitteena nolla työtöntä nuorta

Kannanotto

Suomessa lapset ja nuoret nauttivat koulujen pitkistä kesälomista. Pelkkää lomailua kesä ei kuitenkaan ole, kun suuri osa nuorista herää kesätöihin. Kesätöiden kautta nuori pääsee ansaitsemaan omaa rahaa ja samalla karttuu arvokasta kokemusta työelämästä. Kokemus erilaisista töistä auttaa myöhemmin työelämään kiinnittymisessä sekä oman alan löytämisessä.

Kesätyöpaikan saaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, sillä työpaikkoja on rajallinen määrä. Nuori ja kokematon työntekijä ei myöskään ole yrityksen näkökulmasta välttämättä se paras vaihtoehto, kun kokemusta työelämästä ei ole. Moni kunta tukeekin hienosti yrityksiä nuorten työllistämisessä kesätyösetelien avulla. Setelistä huolimatta osa nuorista joutuu tänäkin keväänä pettymään, kun kesätyöpaikkaa ei saanutkaan.

Jos paikkaa ei toiselta irtoa, voisi ratkaisu löytyä itsensä työllistämisestä eli yrittäjyydestä.

Mainitsemani kesätyösetelin rinnalle on isommissa kaupungeissa otettu käyttöön kesäyrittäjäseteli, joka kannustaa ja tukee nuoria työllistämään itse itsensä. Kesäyrittäjäsetelin kautta avautuu mahdollisuus saada arvokasta kokemusta silloin, kun palkkatyötä ei ole tarjolla. Kesäyrittäjänä nuori pääsee turvallisesti kokeilemaan omia siipiään yrittäjänä sekä oppii työelämä- ja yrittäjyystaitoja ehkä jopa enemmän kuin palkkatöissä olisi oppinut.

Yrittäjyys on nuorelle hyppy tuntemattomaan ja vaatii rohkeutta. Siksi pelkkä rahallinen tuki ei riitä, vaan tietoa ja tukea tulee olla helposti saatavilla. Erilaisilla yhteiskunnallisilla toimijoilla on jo nyt tarjolla erilaisia malleja kesäyrittäjyyden toteutukseen, joita kunnat voivat hyödyntää.

Mielestäni kesäyrittäjyyden tulisi olla vakiintunut vaihtoehto kesätöille joka puolella Satakuntaa. Haluankin kannustaa jokaista kuntaa sekä niiden päättäjiä viemään tätä nuorten asiaa eteenpäin. Otetaan tavoitteeksi nolla työtöntä nuorta!

Lisätietoja:

Rantala Roope

Rantala Roope

Satakunnan Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja

roope.rantala@ulvila.fi

0442094485

TAKAISIN YLÖS