Uudenmaan Kokoomusnuoret: Teboil asetettava EU-pakotteiden piiriin

Kannanotto

Venäjän käynnistämä laiton hyökkäys Ukrainaan on jo ehtinyt vaatia lukemattomien viattomien ihmisten hengen. Tästä huolimatta öljyn tuonti Venäjältä Eurooppaan, mukaan lukien Suomeen, on jatkunut lähes ennallaan.

Eurooppa on pitkään ollut riippuvainen venäläisestä öljystä, maakaasusta, hakkeesta ja kivihiilestä. Yli neljännes (26,9%) vuonna 2019 Eurooppaan tuodusta raakaöljystä tuli Venäjältä. Putinin yhä diktatoorisempaan suuntaan kulkevaa hallintoa on siis tuettu vuosikausien ajan mahdollistaen sotakassan luomisen Ukrainaan hyökkäämistä varten. Ukrainan verilöylyt vain pahanevat samalla kun Putinin kirstuun virtaa satoja miljoonia euroja päivittäin. Sodan syttymisen jälkeen EU on jo ehtinyt tilittää energiasta 35 miljardia euroa Venäjälle, kun Ukrainaan lähetetyn tuen arvo on jäänyt n. miljardin euron tasolle.

Yksi merkittävä tulonlähde on venäläinen öljyjätti Lukoil. Lähellä Venäjän hallintoa oleva yhtiö takoo miljoonittain euroja myös Suomesta kokonaan omistamansa Teboilin kautta. Teboil on Suomessa merkittävä toimija, sen markkinaosuus öljytuotteissa on 28% ja liikevaihto vuonna 2020 oli 1,7 miljardia euroa. Verojen jälkeen Teboil on tilittänyt vuosittain lähes 20 miljoonaa euroa Lukoilin taskuun pönkittämään Venäjän hallitsijoiden asemaa. Teboilin polttoainemyynnin tuotot menevät täysimääräisesti Lukoilille, huoltoasemien yrittäjien sijaan. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun suomalainen kuluttaja tankkaa Teboililla, hän rahoittaa suoraan Venäjän brutaalia sodankäyntiä, jossa syyttömät siviilit ja urheat Ukrainan sotilaat kuolevat järjettömän hyökkäyssodan seurauksena.

“Miksi Teboilin kaltaisen Putinin pussiin pelaavan moraalittoman yhtiön annetaan jatkaa toimintaansa?” kysyy Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Akseli Lehtonen.

Teboil on myös kansallisen turvallisuuden kannalta olennainen kysymysmerkki. ⅔ yhtiön tankkauspaikoista on miehittämättömiä automaattiasemia. Ilman suomalaista yrittäjää toimivia asemia on siis ripoteltu tasaisesti ympäri Suomen 208 kappaletta mikä tarjoaisi vihamielisen hyökkääjän logistiikalle kattavan tankkausverkoston. Olisi naiivia ajatella, etteikö Putinin hallintoa hyvin lähellä oleva yhtiö tarjoaisi hallinnoimiaan asemiaan Venäjän asevoimien käyttöön mikäli he Suomeen hyökkäisivät. Samanlaista riskiä ei sisälly yrittäjien pyörittämiin miehitettyihin huoltoasemiin. Viime aikoina on myös herännyt laajoja epäilyjä, että Teboil keräisi sen asemilla tankkaavilta Suomen valtion ajoneuvoilta paikkatietoja rekistereihinsä.

“On selvää, ettei Teboilin tuomaa turvallisuusriskiä voi jättää huomioimatta,” painottaa piirin varapuheenjohtaja Niklas Salmela.

Uudenmaan Kokoomusnuoret katsookin, että Oy Teboil Ab on asetettava EU:n Venäjän vastaisten pakotteiden piiriin pikimmiten. Tämä olisi niin Ukrainassa kärsivien ihmisten kuin Suomen kansallisen turvallisuudenkin kannalta ainoa kestävä ratkaisu.

Lisätietoja:

Lehtonen Akseli

Lehtonen Akseli

Liittohallituksen jäsen

akseli796@gmail.com

+358 44 367 9090

Salmela Niklas

Salmela Niklas

Liittohallituksen jäsen

niklas.a.salmela@gmail.com

+358 45 672 0387