Kokoomusnuoret hallitukselle: Vähemmän puhetta, enemmän tekoja. Toteuttakaa terapiatakuu!

Kannanotto

Huolimatta siitä, että  kansalaisaloite terapiatakuusta eteni eduskuntaan marraskuussa 2019 uudistusta ei ole vieläkään näkynyt. Hallituspuolueet äänestivät viimeksi terapiatakuun esitystä vastaan ja tänään (27.5.) Helsingin Sanomat uutisoi, että kaikessa hiljaisuudessa hallitus on jättänyt terapiatakuun pois hoitotakuun esityksestä. 

Ehdotetulla terapiatakuulla oli ajatus paikata vaillinaisia mielenterveyspalveluita ja taata kaikille nopea pääsy hoidolliseen psykoterapiaan tai muihin psykososiaalisiin hoitoihin heti ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Terapiatakuun toteutuessa olisi Kelan kuntoutuspsykoterapian rinnalle lisätty myös lyhytpsykoterapia, johon pääsisi ilman byrokratiaa. 

”Hallituspuolueista jokainen on korostanut terapiatakuun tärkeyttä ja  kannattanut sen toteuttamista. Lähes järjetöntä, että samalla kun mielenterveysongelmat ovat syventyneet hallitus päättä tehdä arvovalinnan, joka asettaa viimeisen naulan terapiatakuun arkkuun“, Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Maria Miala toteaa.

Terapiatakuun tullessa eduskuntaan käsiteltäväksi usea hallituspuolueiden kansanedustaja ja ministerit tukivat aloitetta. Silloinen sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi kannattavansa aloitetta. Samoin toimi muitakin ministereitä, kuten silloinen sisäministeri Maria Ohisalo (vihreät) ja opetusministeri Li Andersson (vas.), jotka ottivat kantaa asian puolesta.

”Kun on kyse ihmisten mielenterveydestä luulisi hallituksen suhtautuvan asiaan sen vaatimalla vakavuudella puheiden lisäksi myös tekojen osalta. Hallitukselle on tarjottu opposition puolelta tukea terapiatakuun tarkoituksenmukaiseen toteuttamiseen ja silti hallitus on valinnut tien, jossa psykoterapia ja psykososiaaliset hoidot rajataan pois”, lisää Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

”Nykyisten tuskallisten hoitojonojen valossa on kylmäävää miten hallitus pystyy harjoittamaan politiikkaa, jossa tämän ongelman hoitamiseen ei tehdä tarvittavia päätöksiä. Mielenterveysongelma ei ratkea tahtotilan ja kunnianhimon julistuksilla vaan päätöksillä, jolla turvataan resurssit ongelman hoitamiseen”, Miala päättää.

 

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023

Miala Maria

Miala Maria

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

maria.miala@kokoomusnuoret.fi