Kokoomusnuoret: Ihmisruumiiden kompostointi sallittava hautaustoimessa Suomessa!

Kannanotto

Kokoomuksen Nuorten Liitto on jättänyt Kalajoella 10.-12.6.2022 pidettävään Kokoomuksen puoluekokoukseen kahdeksan puoluekokousaloitetta. Aloitteet käsittelevät laajasti eri yhteiskunnan osa-alueita ja esittelemme niitä nettisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme tulevien viikkojen aikana.

Neljäs Kokoomusnuorten esiteltävistä aloitteista koskee ihmisruumiin hautaamista kompostointimenetelmällä. Kokoomusnuoret uskovat, että ihmisellä tulisi olla entistä enemmän päätäntävaltaa omassa hautausmenetelmässään.

Lue koko aloitteemme alta:

Ihmisruumiin kompostointi on tapa, jossa tavoitellaan mahdollisimman nopeaa ihmisruumiin hajoamista otollisten olosuhteiden luomisella siihen osallistuville mikrobeille. Ihmisruumiin kompostoinnin voi suorittaa siihen suunnitellussa kasveilla, lastuilla ja oljilla täytetyssä teräsastiassa tai puuvillaisessa kokovartalopuvussa, josta kasvaa kompostoinnissa auttavia sieniä.

Ihmisruumiin kompostointi on sallittu Yhdysvalloissa Washingtonin (vuodesta 2019), Coloradon (2021) ja Oregonin (2021) osavaltioissa ja Ruotsissa (2005). Ihmisruumiin kompostointi tulisi uutena vaihtoehtona hautaamisen ja tuhkaamisen rinnalle, mutta se olisi samalla ympäristöystävällisempi vaihtoehto kummallekin. 

Hautaustoimilain 1 luvun 2 pykälässä määritellään, että vainajan ruumiin hautaamisessa ja tuhkaamisessa tulee kunnioittaa vainajan katsomusta ja toivomuksia. Ihmisruumiin kompostoinnin voisi jopa tietystä näkökulmasta tulkita ”Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tuleman.” -lausahduksen nopeutettuna toteuttamisena. Edellä mainitut asiat ja valinnanvapaus huomioon ottaen, hautaustoimilakia tulisi laajentaa sisältämään ihmisruumiin kompostoinnin salliminen.

Edellä olevan perusteella Kokoomuksen Nuorten Liitto ry esittää, että

hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja kehottaa eduskuntaryhmää toimimaan siten, että lainsäädäntö sallisi ihmisruumiin kompostoinnin hautaustoimessa.

 

Lisätiedot:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja

ida.leino@kokoomusnuoret.fi

+358 50 323 5693

Poliittisen valmistelun, viestinnän ja vaikuttamisen johtaminen, edustaminen