Kokoomusnuoret: Tiede- ja kulttuuriministeri Honkosen on erottava

Kannanotto

Talouselämä julkaisi tänään 1.6.2022 uusia tietoja Suomi-Venäjä-seuran (SVS) rahoitusjärjestelyistä, joissa Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahaa kierrätetään osakeyhtiön kautta. Kokoomusnuoret pitää järjestelyä epäilyttävänä ja vaatii Suomi-Venäjä-seuran entisen puheenjohtajan, nykyisen tiede- ja kulttuuriministerin Petri Honkosen (kesk.) eroa.

Talouselämä kirjoitti tänään artikkelissaan  Suomi-Venäjä-seuran järjestelystä, jossa se on kierrättänyt Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamaansa tukea seuran omistamaan osakeyhtiöön. Vuosien 2015–2022 välisenä aikana ministeriö on myöntänyt SVS:lle yleisavustuksena valtakunnallisten ystävyysseurojen toimintaan yhteensä yli 10 miljoonaa euroa. Seuran puheenjohtajana vuonna 2020 toimi kukapa muu, kuin tiede- ja kulttuuriministeri (OKM) Petri Honkonen. SVS:stä arvioidaan, että Honkosen vastuuvuosi saatetaan painaa ministeriössä villaisella.

“Kun jo valmiiksi äärimmäisen kyseenalaista suomalaisten veronmaksajien maksamaa tukea Suomi-Venäjä-seuralle siirretään heidän itsensä omistamaan osakeyhtiöön, on tilanne erittäin kieroutunut. Avustuksista vastaava ministeri Honkonen on todennut jääväävänsä itsensä asian käsittelystä ja siihen kommentoimisesta, vaikka hänen tulisi jäävätä itsensä ministeriydestä lopullisesti ja erota!” toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

Jo aikaisemmin Talouselämän julkaiseman artikkelin mukaan järjestelyn juuret johtavat vuoteen 2003 ja silloisen SVS:n puheenjohtajan ja keskustavaikuttajan Heikki Talvitien tekemään suulliseen “diiliin” OKM:n kanssa. Työstään Talvitie on palkittu Ystävyyden kunniamerkillä, jonka hänelle on myöntänyt julman hyökkäyssodan Ukrainassa aloittanut Vladimir Putin.

“Suomi-Venäjä-seura ei kovastakaan painostuksesta huolimatta pystynyt tuomitsemaan mm. Venäjän toteuttamaa laitonta Krimin valtausta. Tuleeko meidän yleensäkään tukea tällaista toimintaa?” Leino päättää.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023