Kokoomusnuoret: Yksittäispakattuihin käyttöpusseihin pakatun purutupakan myynti sallittava Suomessa

Kannanotto

Kokoomuksen Nuorten Liitto on jättänyt Kalajoella 10.-12.6.2022 pidettävään Kokoomuksen puoluekokoukseen kahdeksan puoluekokousaloitetta. Aloitteet käsittelevät laajasti eri yhteiskunnan osa-alueita ja esittelemme niitä nettisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme tulevien viikkojen aikana.

Kokoomusnuorten kuudes aloite vaatii nuuskan myynnin laillistamista Suomessa. 40 miljoonan euron edestä verovaroja päätyy Ruotsiin, jotka voisimme maksaa Suomeen haittojen hoitamiseen.

Lue koko aloite alta:

EU:n tupakkadirektiivi kieltää suussa käytettäväksi tarkoitettujen tupakkatuotteiden tuomisen markkinoille. Direktiivissä määritellään kuitenkin erikseen yksi tuoteluokka, jota markkinoille saattamisen kielto ei koske. Tämä kyseinen tuoteluokka on erilaiset purutupakkatuotteet. Kyseisiä purutupakkatuotteita sekä niiden kaltaisia tuotteita myydään eri nimikkeillä tälläkin hetkellä laajasti eri puolilla EU:ta. Kyseisiä tuotteita myös aktiivisesti maahantuodaan Suomeen matkailijoiden sekä ammattimaisten rikollisliigojen toimesta.

Tämänlaisia nuuskan tavoin käytettäviä, mutta EU-direktiivin mukaan kaikkialla EU:ssa sallittuja tuotteita Suomessa ei kuitenkaan saa myydä. Tämä johtuu vuoden 2016 tupakkalaista, joka kieltää niin purutupakan kuin muidenkin osittain tupakkaa sisältävien tuotteiden myymisen kotimaassa. Tupakkalain 51 §:n mukaan Purutupakkaa, nenänuuskaa ja suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa ei saa myydä tai muutoin luovuttaa taikka välittää.

Suomalaisista 20–64-vuotiaista miehistä noin seitsemän prosenttia käytti tämänlaisia purutupakan kaltaisia tuotteita päivittäin vuonna 2020. Yleisintä kyseisten tuotteiden käyttäminen oli 20–34-vuotiaiden miesten ikäryhmässä, joista 12 prosenttia käytti niitä päivittäin. Pääasiallisin käyttömuoto näissä purutupakan kaltaisissa tuotteissa on asettaa yksittäispakattu käyttöpussi ylähuulen alle. 

Purutupakkaa vastaavien tuotteiden käytön laajuus Suomessa osoittaa, että muun muassa Ruotsin markkinoilta näitä purutupakkaa vastaavia tuotteita päätyy jatkuvasti Suomeen, mutta arviolta 40 miljoonan verotulot jäävät Ruotsiin. Tutkimuksissa näiden purutupakan kaltaisten tuotteiden päivittäisen käytön yleisyys osoittaa, että purutupakan kaltaisten tuotteiden salakuljettaminen Ruotsista on laajamittaista ja ammattimaista liiketoimintaa.

Suomen terveyspoliittinen linja pyrkii tupakkatuotteiden terveyshaittojen vähentämisen sijasta käytön totaaliseen lopettamiseen. Tavoite on kunnioitettava, koska tupakkatuotteilla on käytännössä vain kielteisiä vaikutuksia. Käytön loppuminen on kuitenkin tällä hetkellä kaukaista toiveajattelua ja siksi lainsäädännön tulisi lähestyä nuuskaa käytännönläheisesti ja pyrkiä ensin siirtämään vastaavien tuotteiden myynti pois pimeiltä markkinoilta. Samalla saataisiin Suomeen verotuloja sekä mahdollisuus puuttua tehokkaammin nuuskan aiheuttamiin terveyshaittoihin.  Tupakointia ollaan Suomessa onnistuttu vähentämään merkittävästi vastaavilla toimenpiteillä.

Näillä perusteilla Kokoomuksen Nuorten Liitto ry esittää, että

hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta sekä kehottaa eduskuntaryhmää ryhtymään toimiin yksittäispakattuihin annospusseihin pakatun purutupakan jakelun, myynnin sekä käytön sallimiseksi Suomessa.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023