Oulun Läänin Kokoomusnuoret: YTHS ei toteuta tarkoitustaan

Kannanotto

YTHS:n pitäisi olla opiskelijoille julkista terveydenhuoltoa nopeampi väylä hoidon piiriin, mutta näin ei tällä hetkellä ole. Se on säätiön olemassaolon tarkoitus. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen.

Opiskelijat ovat Suomessa eriskummallisessa asemassa terveydenhuollon suhteen. Opiskelijoille perustettiin vuonna 1954 ylioppilaiden terveydenhuoltotoimisto, jonka toiminta laajeni myöhemmin myös muualle Suomeen. Opiskelijat eivät siis nimellisesti ole Suomessa julkisen terveydenhuollon piirissä ja heitä saatetaan jopa käännyttää terveyskeskuksien ovelta, koska opiskelijoilla ei muka olisi oikeutta julkisen terveydenhuollon palveluihin. Tämähän ei pidä paikkaansa. Opiskelijat ovat oikeutettuja yhtä lailla julkisen puolen palveluihin niin kuin kaikki muutkin.

Opiskelijat eivät saa YTHS:n palveluista tarvitsemaansa hoitoa. Jonot ovat aliresursoinnin vuoksi katastrofaalisen pitkiä. Koronapandemiaan liittyvä etäopiskelu on aiheuttanut massiiviset määrät mielenterveysongelmia opiskelijoille ja YTHS-mielenterveyspalvelut ovat täysin tukossa. Ajat psykiatrisille sairaanhoitajille menevät usean kuukauden päähän, joka on täysin kestämätöntä psyykkisesti sairaan ihmisen näkökulmasta. Ongelmiin tarvitaan apua mahdollisimman nopeasti, eikä vasta silloin kun tilanne menee siihen pisteeseen, että tarvitaan julkisen puolen psykiatrisen hoidon resursseja.

Ongelmia pahentaa entisestään se, että ammattikorkeakouluopiskelijat tuotiin myös YTHS – palveluiden piiriin lisäämättä rahoitusta riittävästi. Se ruuhkautti palveluita entisestään ja muutkin kuin mielenterveyspalvelut ovat ruuhkautuneet.

Tähän ongelmaan on mahdollista vaikuttaa lisäämällä YTHS:n palveluiden resursseja merkittävästi, tai lakkauttamalla koko säätiö ja siirtää opiskelijat julkisen terveydenhuollon piiriin pysyvästi. Opiskelijoita ei voi jättää heitteille.

Lisätietoja:

Shnoro Elisabet

Shnoro Elisabet

Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja

elisabet.shnoro@gmail.com

+358 40 411 8299

Silvén Eerik

Silvén Eerik

Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja

eerikssilven@gmail.com