Kokoomusnuoret: Viinat ruokakauppoihin

Kannanotto

Suomalaisessa alkoholipolitiikassa on vuosikaudet nojattu Alkon monopoliasemaan vahvempien alkoholijuomien myynnissä. Monopoliasemaa on perusteltu vedoten Alkon rahoittamiin tutkimuksiin, joissa osoitetaan alkoholin saatavuuden ja hinnan olevan yhteydessä kulutuskäyttäytymiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisten alkoholin kulutus on jatkanut kuitenkin laskuaan. Kokoomusnuoret vaatii Alkon monopoliaseman purkamista ja kaikkien alkoholituotteiden myynnin vapauttamista.

“Nyt alkavat myös tutkimusten valossa loppua perusteet ja oikeutus Alkon monopoliasemalle, kun suomalaisten alkoholin kulutus jatkaa laskuaan. On järjetöntä, ettei ruokaostosten yhteydessä voi ostaa esimerkiksi viinipulloa nautittavaksi ruuan kanssa. Jos muissakin Euroopan maissa luotetaan ihmiseen, miksei Suomessakin? On aika lopettaa ihmisten holhoaminen”, ihmettelee Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaiset tilasivat viime vuonna 33 miljoonaa litraa alkoholia ulkomailta. Tullilla ja Verohallinnolla on käynnissä tehovalvonta netistä tilatulle alkoholille vuoden 2023 loppuun asti. Kun vahvempia alkoholijuomia ei saa lähikaupasta, niitä on helppo tilata suoraan kotiovelle ja jättää verot maksamatta. Kokoomusnuoret pitää Suomen alkoholipolitiikkaa ristiriitaisena.

“Suomen monopolimalli on markkinatalousvastainen ja Euroopan mittakaavassa poikkeuksellinen järjestely. Alkoholin hankkiminen ei ole tälläkään hetkellä vaikeaa, kun ulkomaiset nettikaupat toimittavat juomat kotiovelle. Jos virvokkeita voi tilata suoraan kotiin, miksei voisi ostaa myös lähikaupasta?” päättää Leino.

Kokoomusnuorten yhtenä tavoitteena on siirtää alkoholin kulutusta kodeista ravintoloihin. Kokoomusnuoret kannattaa ravintola-anniskelun verotuksen madaltamista ja anniskelun muuttamista alv-verovähennyskelpoiseksi.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023