Kokoomusnuoret: Monopolien purkutalkoot on aloitettava

Kannanotto

Yle uutisoi 22.1.2023 puolueiden kannoista valtion monopoleihin sekä apteekkien sääntelyyn. Laajinta kannatusta eduskuntapuolueiden keskuudessa saa Veikkauksen monopolin purkaminen, jota kannattavat lähes kaikki puolueet. Saattaa olla, että monopolit ja apteekkisääntely nousevat tarkasteluun jo seuraavalla hallituskaudella. Kokoomusnuoret vaatii kilpailun vapauttamista ja sääntelyn purkamista alkoholin, pelien ja apteekkien markkinoille.

“Aika on ajanut monopolien ohi jo aikaa sitten. On aika aloittaa talkoot sääntelyn purkamiseksi, jotta markkinoille saadaan kilpailua. Nettipeleistä mahdolliset verovarat valuvat tällä hetkellä ulkomaille ja Veikkaus on itsekin toivonut Suomeen lisenssijärjestelmää nettipelaamiseen. Lisenssijärjestelmässä myös ulkomaiset peliyhtiöt maksaisivat verot Suomeen ja olisivat suomalaisten viranomaisten valvonnassa. Suomi on tässäkin asiassa Euroopan mittapuulla viimeisten joukossa”, Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino toteaa.

Alkon asema monopolina vaatii myös tarkastelua. Alkon monopolin purkamiseen suhtaudutaan eduskuntapuolueiden keskuudessa kriittisemmin, vain kokoomus, vihreät ja liike nyt kannattavat vapaampaa alkoholipolitiikkaa eli esimerkiksi viinejä ruokakauppoihin.

“Yli puolet suomalaisista kannattaa viinien myymistä ruokakaupassa. Puolueet tulevat tässä selkeästi jälkijunassa. Ilmeisesti poliitikot eivät luota ihmisiin. On aika siirtyä kohti eurooppalaista alkoholikulttuuria, jossa ruoka ja juoma kuuluvat yhteen ja kauppareissulla voi hyvän ruuan kaveriksi napata pullon viiniä. Myös alkoholin kotiinkuljetus ja etämyynti tulee vapauttaa”, Leino jatkaa.

Kilpailua pitää vapauttaa myös apteekkisääntelyn osalta. Tällä hetkellä apteekkien omistajapohjaa, yhtiömuotoa, määrää ja sijaintia säännellään tiukasti. Apteekkeja voivat omistaa ainoastaan proviisorit. Vapaampi kilpailu tuo enemmän apteekkeja, enemmän tarjontaa sekä laskee itsehoitolääkkeiden hintoja.

“Reseptivapaita lääkkeitä tulee voida jatkossa ostaa esimerkiksi ruokakaupoista. Lääketurvallisuuden kannalta ei ole merkitystä sillä, kuka apteekin omistaa. Ammattitaitoisen lääkeneuvonnan saatavuus tulee taata jatkossakin ja myyntitoiminnasta vastaavaksi henkilöksi voidaan määrittää proviisori”, Leino huomauttaa.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023