Kokoomusnuoret: Nyt on oikea aika laillistaa nuuska

Kannanotto

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina 16.2.2023 siitä, kuinka sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmä ehdottaa, että tupakka- ja nikotiinituotteiden matkustajatuontia rajoitettaisiin työryhmän mietinnön pohjalta merkittävästi. Nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonti kiellettäisiin kokonaan.

“STM:n työryhmän tavoite olisi kunnioitettava mikäli sillä saataisiin aidosti terveyshaittoja vähennettyä. Käytön loppuminen on tällä hetkellä kuitenkin kaukaista toiveajattelua ja siksi lainsäädännössä tulisi edetä sitä kohti, että nuuskan myynti Suomessa laillistetaan sen sijaan, että pimeiden markkinoiden kasvua edesautetaan kiristämällä kieltolakia”, Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Maria Miala huomauttaa.

Nuuskan ja vastaavien nikotiinituotteiden käytön laajuus Suomessa osoittaa, että muun muassa Ruotsin markkinoilta nuuskaa vastaavia tuotteita päätyy jatkuvasti Suomeen, mutta arviolta 40 miljoonan verotulot jäävät Ruotsiin.

“On surullista, että kymmenien miljoonien verotulot jäävät rajan taakse, mutta veronmaksajat kustantavat silti nuuskasta aiheutuvat haitat. Nuuska tulee saada seuraavalla hallituskaudella lailliseksi, verolle ja säännellyksi”, päättää Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

Kokoomuksen puoluekokouksen kanta on nuuskan laillistamisen puolella. Aloite nuuskan laillistamisesta tuotiin edelliseen puoluekokoukseen muun muassa Kokoomuksen Nuorten Liiton nimissä. Voit lukea koko aloitteen tästä.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023

Miala Maria

Miala Maria

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

maria.miala@kokoomusnuoret.fi