Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret: Pääomatulojen verotusta kohtuullistettava

Kannanotto

Pääomatuloja verotetaan Suomessa ankarasti. Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret näkee, että pääomatulojen verotusta voitaisiin kohtuullistaa reilusti.

Suomessa ansiotuloverotus on voimakkaan progressiivista ja pääomatulovero siihen verrattuna lähes tasavero. Pääomatuloveron veroprosentti on 30 prosenttia 30 000 euroon saakka ja siltä ylittävältä osuudelta 34 prosenttia. Ansiotuloveroissa vastaavan suuruiset veroprosentit asetetaan vasta yli 46 000 ja 57 000 euron vuosituloille. Matalilla ansiotuloilla pääomatulojen verotus onkin näin ollen merkittävästi kireämpää, kuin vastaavan suuruisten ansiotulojen.

Pääomatulojen korkean verotuksen takia pienituloiselle sijoittaminen voikin olla vähemmän houkuttelevaa, kuin kuluttaminen. Kansankapitalismin kannalta olisikin tärkeää, että kaikki varallisuus- ja tuloryhmät pyrkisivät säästäväiseen elämäntapaan.

Yksi tapa kohtuullistaa pääomatulojen verotusta suhteessa ansiotuloveroihin olisi mahdollistaa tietty määrä pääomatuloista verotettavaksi ansiotuloina verovelvollisen näin halutessa. Tämä olisi verrattavissa siihen, että pääomatulolajin tappiot voidaan tietyin edellytyksin jo nyt vähentää ansiotuloista alijäämähyvityksen kautta. Toinen vaihtoehto olisi lisätä pääomatuloverotukseen perusvähennys. Kolmas vaihtoehto olisi määrätä pääomatuloihin alaraja, jonka alle oleva osuus olisi verovapaata.

Nämä ratkaisut tarjoaisivat vaihtoehtoja kannustavaan ratkaisuun matalien pääomatulojen verotukseen, kansankapitalismia edistäen.

Lisätietoja:

Seittenranta Sauli

Seittenranta Sauli

Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

sauli.seittenranta@gmail.com

040 174 1710