Hämeen Kokoomusnuoret: Ehkäisypillerit Kela-korvauksen piiriin sairauden hoidossa

Kannanotto

Ehkäisypillereitä pidetään yleisesti ehkäisyvälineinä, mutta niiden hyödyt ulottuvat paljon laajemmalle kuin pelkästään raskauden ehkäisyyn. Ehkäisypillerit tulisikin sisällyttää Kela-korvattavaksi lääkkeeksi sairauden hoidossa.

Useat biologisesti naisten sairaudet ovat hoidettavissa ehkäisypillereiden käytöllä. Endometrioosi, jota sairastaa jopa 15 % hedelmällisessä iässä olevista naiseksi syntymässä määritellyistä ihmisistä sekä kohdun limakalvon liikakasvu ja polykystiset munasarjat ovat esimerkkejä sairauksista, joita voidaan hoitaa tai lievittää tehokkaasti ehkäisypillereiden avulla.

“Gynekologiset sairaudet voivat aiheuttaa vakavia kipuja, hedelmättömyyttä ja muita komplikaatioita sekä jopa syöpää, jotka vaikuttavat biologisesti naisiin fyysisesti japsyykkisesti. Kela-korvauksen saaminen ehkäisypillereille sairauden hoitoon auttaisi saamaan tarvitsemaansa hoitoa ilman suuria kustannuksia.”, korostaa Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Kiia Aha.

Ehkäisypillereiden tarjoamaa suojaa osteoporoosia vastaan ei myöskään pidä unohtaa. Biologisesti naisten luuston terveys on tärkeä huolenaihe, ja ehkäisypillereiden käytön on havaittu vähentävän osteoporoosin riskiä. Kela-korvauksen myötä useammat biologisesti naiset voisivat hyödyntää tätä etua ja ehkäistä osteoporoosin kehittymistä.

Lisäksi on syytä huomata, että monet biologisesti naiset joutuvat käyttämään ehkäisypillereitä myös hormonaalisten ongelmien, kuten aknen, kuukautiskipujen tai epäsäännöllisen kuukautiskierron, mikä voi aiheuttaa hedelmättömyyttä ja syöpiä, hallitsemiseksi.

“Edellä mainitut oireet voivat vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi nuorten naisten elämänlaatuun ja työkykyyn, mihin ehkäisypillerit voivat tarjota tarvittavaa helpotusta. Kela-korvaus tukisi näidenkin ongelmien hoitoa ja parantaisi biologisesti naisten elämänlaatua, muistuttaa Hämeen Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Mona Pyykkönen.

Kun otetaan huomioon naisten kokonaisvaltainen terveys, olisi perusteltua sisällyttää ehkäisypillerit Kela-korvattavien lääkkeiden joukkoon sairauden hoidossa. Tämä tukisi biologisesti naisten oikeutta saada asianmukaista hoitoa.

Lisätietoja:

Aha Kiia

Aha Kiia

Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

kiia.aha@gmail.com

+358 40 519 4367