Hämeen Kokoomusnuoret: Yhdistetään Kanta- ja Päijät-Häme yhdeksi isoksi Hämeeksi

Kannanotto

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti Kanta-Hämeen maakunnan halusta muuttaa nimensä pelkäksi Hämeeksi. Tätä muutosta on perusteltu muun muassa sillä, että Kanta-Häme edustaa ”vanhaa Hämettä” ja maakuntaliiton nimi on jo Hämeen liitto. Hämeen Kokoomusnuorten mielestä Kanta-Häme ja Päijät-Häme tulisikin yhdistää yhdeksi isoksi Hämeeksi, enemmin kuin muuttaa toisen maakunnan nimi Hämeeksi.

”Kanta-Hämeen nimen muuttaminen romuttaa pitkää rakennetun yhteistyön maakuntien välillä omimalla hämäläisen identiteetin kokonaan,” huomauttaa Hämeen Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Arttu Tammisto Lahdesta.

Tällä hetkellä eduskuntavaaleissa Kanta-Häme ja Päijät-Häme muodostavat yhteisen vaalipiirin. Tämä osoittaa, että poliittisesti näiden alueiden yhdistäminen on mahdollista ja järkevää. Yhdistäminen yhden Hämeen maakunnan alle toisi mukanaan selkeyttä ja yhtenäisyyttä, joka helpottaisi niin asukkaiden kuin viranomaisten toimintaa.

Lisäksi ehdotamme, että myös hyvinvointialueet yhdistetään Hämeen hyvinvointialueeksi. Tämä loisi vahvemman ja tehokkaamman organisaation, joka pystyy paremmin vastaamaan asukkaiden tarpeisiin ja tarjoamaan laadukkaampia palveluja. Yhden suuren hyvinvointialueen resurssit ja asiantuntijuus voisivat hyödyttää koko Hämeen väestöä entistä paremmin.

”21 hyvinvointialuetta on aivan liian suuri määrä, joten yhdistämällä Kanta- ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueet turha hallinto puolittuu,” toteaa Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Mari Pinomäki Hämeenlinnasta.

”Kuitenkin on tärkeää säilyttää hyvinvointialueiden tärkeitä palveluita niin Lahdessa kuin Hämeenlinnassa kuten synnytyssairaala,” muistuttaa Hämeen Kokoomusnuorten piirihallituksen jäsen Tuulia Möykkymäki Hämeenlinnasta.

Uudella maakunnalla ja hyvinvointialueella olisi kaksi maakuntakeskusta, Lahti ja Hämeenlinna. Näin molempien nykyisten maakuntien vahvuudet ja erityispiirteet tulisivat tasapuolisesti huomioiduksi. Lahti ja Hämeenlinna täydentävät toisiaan ja yhdessä ne voivat muodostaa voimakkaan aluekeskuksen, joka vetää puoleensa niin investointeja kuin uusia asukkaita.

Yhdistämällä Kanta-Häme ja Päijät-Häme luomme yhtenäisemmän, vahvemman ja kilpailukykyisemmän Hämeen. Tämä muutos tukisi alueen kehitystä, parantaisi palveluita ja toisi mukanaan taloudellisia hyötyjä. Nyt on aika katsoa tulevaisuuteen ja ottaa askel kohti yhtä suurta Hämettä.

Lisätietoja:

Pinomäki Mari

Pinomäki Mari

Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

mari.pinomaki@kokoomus.fi

+358 45 275 7577