Kokoomusnuoret

Neljä pohjoista maakuntaa yhdistettävä jo nyt

Tiedote

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos vaatii Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan maakuntien yhdistämistä Pohjois-Suomen maakunnaksi. Pohjois-Suomen maakuntaliittojen hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat linjasivat tänään, että neljässä pohjoisimmassa maakunnassa tullaan valmistelemaan tiivistä sote-yhteistyötä julkisessa palvelutuotannossa.

”Maakuntien määrän järjettömyys konkretisoitui ilmeisesti jo ennen maakuntalakien hyväksymistä. Suomen kaksi pienintä maakuntaa Keski-Pohjanmaa ja Kainuu sekä Lappi kinnittäytyvät jo ennen maakuntien perustamista Pohjois-Pohjanmaan siipien alle. Jos maakunnat joutuvat jo nyt tekemään tiivistä yhteistyötä sote-palveluissa, olisi varmastikin järkevintä korjata tilanne ja yhdistää maakunnat jo eduskuntakäsittelyssä”, sanoo Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Pohjoisen maakunnat kertoivat tänään tavoitteekseen rakentaa yhtenäinen julkisten sote-keskusten ketju, joka kattaa koko Pohjois-Suomen. Maakuntien organisaatioiden tuottamat palvelut tuotettaisiin asiakkaille kaikkialla Pohjois-Suomessa samoilla kriteereillä ja palveluperiaatteilla. Asukkaat voisivat käyttää mitä tahansa maakuntien oman tuotannon palvelupistettä sijaitsipa se asukkaan omassa tai toisessa Pohjois-Suomen maakunnassa.

Vuornoksen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä maakuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun yhdistämistä. Maakunnat luotiin alunperin sitä varten, että sosiaali- ja terveyspalvelut saadaan vahvemmille hartioille pois pieniltä kunnilta.

”Eduskunnalla on tuhannen taalan paikka korjata maakuntien määrä viiteentoista (15). Jos maakunnat toimivat itse jo tässä vaiheessa näin, on täysin turhaa antaa maakuntien yhdistymisen tapahtua kriisimenettelyn kautta. Kriisimenettelyssä ihmisten palvelut joutuisivat varmasti kokemaan väliaikaisen kolauksen”, sanoo Vuornos.

Kokoomusnuoret näkevät paljon mahdollisuuksia siinä, että maakunnat yhdistettäisiin jo tässä vaiheessa. Pohjois-Suomen maakunnasta tulisi vahva tekijä yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja Oulun asema pohjoisen vetovoimaisena pääkaupunkina kasvaisi.

”Me Kokoomusnuoret vetoamme hallituspuolueisiin: korjatkaa tämä järjettömyys! Se säästäisi hallinnollista, inhimillistä ja taloudellista taakkaa. Uudesta maakunnasta tulisi Suomen toiseksi vahvin maakunta heti Uudenmaan jälkeen. Se varmasti lisäisi Pohjois-Suomen valtaa merkittävästi nykyisestä”, päättää Vuornos.

Lisätietoja:

Vuornos Henrik

Vuornos Henrik

henrik.vuornos@kokoomusnuoret.fi

+358 44 253 4444