Kokoomusnuoret: Keskusta, nauttiiko ministeri Kiuru todella luottamustanne?

Kannanotto

Kokoomus esitti viime perjantaina 9.10. epäluottamuslausetta perus- ja perhepalveluministeri Krista Kiurulle (sd.). Esityksen syynä on epäilys siitä, että sosiaaali- ja terveysministeriö olisi painostanut THL:n pääjohtajaa viime keväänä maskeihin liittyvässä tiedotuksessa. Ilta-Sanomat vahvisti myöhään maanantaina 12.10. tämän epäilyksen olevan totta.

Välittömästi epäluottamuslauseesta uutisoimisen jälkeen pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti, että hallitus tukee ministeri Kiurua luottamusäänestyksessä. Myöhemmin myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi, että Kiuru nauttii keskustan luottamusta.

”Arvoisa ryhmäjohtaja Kurvinen: sanoitte maanantaina, että tuette Kiurua, koska teillä ei ole mitään sellaista tietoa, jonka nojalla Kiurulle pitäisi jättää epäluottamuslause. Nyt on tieto siitä, että sosiaali- ja terveysministeriö on painostanut THL:n pääjohtajaa siihen, ettei THL valista suomalaisia maskien käyttämisestä. Kysymme, että nauttiiko ministeri Kiuru edelleen keskustan luottamusta?” kysyy Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Keväällä sosiaali- ja terveysministeriön maskiselvityksessä maskien hyöty arvioitiin vähäiseksi tai olemattomaksi. Kokoomusnuoret ihmetteleekin nyt, miten hallituksen mukaan maskeista tulikin hyödyllisiä vain muutamassa kuukaudessa. Lienee myös perusteltua kysyä, miksi maskien hyödyistä ei jaettu tietoa kansalle välittömästi koronapandemian saapuessa Suomeen, vaan tietoa salailtiin, piiloteltiin ja jopa kiellettiin jakamasta.

“Länsimaisessa demokratiassa on täysin mahdoton yhtälö, että viranomaisten terveyteen liityviä suosituksia kielletään julkaisemasta poliittisin perustein. Koronaviruksen leviämisen ehkäisy ei ole asia, jossa toteutetaan ideologisia aatteita. Kyse on asiasta, jonka varassa oli ja on edelleen suomalaisia ihmishenkiä”, muistuttaa Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Heidi Hanhela.

Hallitus on itse vahvistanut viestintästrategiansa osiksi luotettavuuden, avoimuuden ja selkeyden. Kokoomusnuoret vaatii hallitusta pitämään näistä vankkumattomasti kiinni. On tulkittavissa, että hallitus on pyrkinyt estämään tiedon välittämistä kansalaisille. Kysymmekin nyt: kuuluuko keskustan luottamuksen apilaan tiedon evääminen kansalaisilta?

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Hanhela Heidi

Hanhela Heidi

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

heidi.hanhela@kokoomusnuoret.fi

+358 405 519 981

Co-Opted Vice President of the International Young Democrat Union (IYDU), Secretary General of Youth of the European People's Party (YEPP)