Kokoomusnuoret vaatii: myös Suomen suljettava kiinalaisyhtiöt ulos 5G-verkosta

Kannanotto

Tiistaina 20.10. uutisoitiin, että Ruotsi sulkee kiinalaisyhtiöt Huawein ja ZTE:n ulos 5G-verkkojen rakentamisesta turvallisuussyistä. Ruotsin turvallisuuspalvelun mukaan “Kiina on yksi suurimmista Ruotsiin kohdistuvista uhkista”.

Kokoomusnuoret näkee, että Suomen tilanne Kiinan suhteen ei eroa Ruotsin tilanteesta, ja että Kiina on myös Suomen kannalta yksi merkittävimmistä turvallisuusuhista. Kiinan lait määrittävät, että kiinalaisyritysten tulee auttaa Kiinan valtiota esimerkiksi tiedustelutiedon hankinnassa. Suomi ei voi tätä hyväksyä ja siksi Kokoomusnuoret esittää, että Suomi seuraisi Ruotsin, Australian ja useiden muiden maiden mallia ja sulkisi kiinalaisyhtiöt Huawein ja ZTE:n ulos 5G-verkoista.

“Suomen kansallisen turvallisuuden tulee olla kaiken yhteiskunnallisen päätöksenteon ensimmäinen ja tärkein prioriteetti. On selvää, että kiinalaisyhtiöiden teknologia aiheuttaa Kiinan lakien takia selkeän turvallisuusuhan niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Meillä ei ole varaa leikkiä turvallisuudella ja ottaa riskejä sen suhteen, että arkaluontoista tietoa Suomesta vuotaisi Kiinaan kiinalaisyritysten kautta. Kiinalaisyritykset on suljettava ulos 5G-verkoista”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Kiina on viime vuosien aikana koventanut otteitaan maailmanpolitiikassa, tämä on erityisesti näkynyt kuluneen vuoden aikana. Kiinan kommunistisen puolueen ja maasta ponnistavien yritysten keskinäiset suhteet ovat hämärän peitossa. Tämä seikka asettaa kansainvälisillä markkinoilla toimivat kiinalaiset yhtiöt kyseenalaiseen asemaan. Epäselvyyttä tällä saralla ei pidä yhdistää Suomelle strategisesti tärkeisiin toimialoihin.

“Suomella ei ole varaa vaipua uuteen suomettumisen aikaan ja ummistaa silmiä Kiinan toiminnalta ja sen vaikutuksilta sekä Suomessa että koko maailmassa. Kommunistisen puolueen aggressiiviset toimet esimerkiksi Hong Kongissa ja maan uiguurivähemmistöjä kohtaan ovat jo itsessään asia, jota Suomi ei voi missään tilanteessa hyväksyä. Tämä yhdistettynä siihen uhkaan, jonka kiinalaisyhtiöt aiheuttavat Suomen turvallisuudelle johtavat siihen, ettei kiinalaisyhtiöitä tule missään nimessä päästää Suomen 5G-verkkoon,” päättää Pajula.

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin