Kokoomusnuoret: Hallitus tarvitsee enemmän kunnianhimoa perhevapaiden uudistamiseen!

Kannanotto

Marinin hallitus julkaisi eilen 16.2.2021 luonnoksen hallituksen perhevapaauudistuksesta. Luonnoksessa esitetään mallia, jossa vanhempi voisi tehdä osa-aikatyötä enintään viisi tuntia päivässä ja saada tällöin puolet täydestä vanhempainrahasta. Kokoomusnuoret ei näe esitettyä mallia järkevänä, vaan peräänkuuluttaa kokonaisvaltaista sosiaaliturvan ja perhevapaiden uudistusta.

Kokoomusnuoret korvaisi hallituksen esittämän mallin sekä koko sosiaaliturvajärjestelmän työmarkkinoita sujuvoittavalla ja yksilönvapautta lisäävällä, inhimillisellä sekä kannustavalla perustilimallilla. Perustilillä voitaisiin korvata nykyinen perusturva sekä syyperusteisia tukia, kuten esimerkiksi vanhempainraha. Tällöin vanhemman perustilille voitaisiin lisätä lapsen syntyessä määritelty summa, jonka vanhemmat voi käyttää joustavasti perhevapaisiin niin, kuin itse järkeväksi näkee.

”Perustilimalli on loistava myös siinä mielessä, että siihen on mahdollista yhdistää henkilökohtainen Y-tunnus. Lapsen kanssa kotona olemisen ohella on tällöin mahdollista pyörittää esimerkiksi pienimuotoista yritystoimintaa ja tehdä harrastuksesta tulonlähde”, toteaa liittohallituksen jäsen Sera Savolainen.

Kokoomusnuoret näkee, että perustilimalli olisi paras tapa selkeyttää hallinnollisesti raskasta sosiaaliturvajärjestelmää ja mahdollistaa vanhempien joustava työskentely lapsen syntymän jälkeen. Tällöin vanhempien ei tarvitsisi huolehtia työajan ylittymisestä tai tarkoituksellisesti jättäytyä ulos työmarkkinoilta, vaan työskentelyn ja lapsen hoitamisen voisi yhdistää juuri perheelle sopivalla tavalla. Perustilimallilla olisi positiivinen vaikutus työllisyyteen.

“Koemme, että perheiden kannalta edullisinta on, että perhevapaauudistus palvelee ketterästi kaikenlaisia perheitä. Hallituksen esittämän perhevapaauudistuksen luonnoksessa otetaan huomioon erilaiset perhemallit, mutta luonnos ei ole toimiva, mikäli tavoitteena on antaa laaja vapaus vanhemmille päättää siitä, millaisella intensiteetillä he pysyvät työmarkkinoilla lasten ollessa pieniä. Perustilimalli toisi vaihtoehdon tälle”, jatkaa Savolainen.

Hallituksen esityksen luonnoksessa työllisyysvaikutukset arvioidaan vähäisiksi, mutta julkisen talouden lisäkustannuksiksi arvioidaan kokonaisuudessaan 80 miljoonaa euroa. Lisäkustannuksia tulee, mikäli uudistus innostaa isät käyttämään vanhempainvapaita ja vanhempainrahoja nykyistä enemmän. Uusi perhevapaamalli pyrkii kannustamaan vanhempia jakamaan vapaat nykyistä tasaisemmin.

“Näemme tärkeäksi sen, että kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon se, miten saisimme työllisyyttä nostettua Suomessa. Hallituksen esittämä luonnos ei paranna merkittävästi työllisyyttä ja sen vaikutus tasa-arvoon työmarkkinoilla on vielä epävarma, mutta sen kustannusarvio on silti varsin suuri. Kannustamme hallitusta jatkamaan työtä perhevapaiden uudistamiseksi nykyistä kunnianhimoisemmin!” päättää Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Lisätietoja:

Savolainen Sera

Savolainen Sera

sera.savolainen@gmail.com

+358 440 993 326

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin