Kokoomusnuoret: Kuntavaalit on toimitettava ajallaan

Kannanotto

Pääministeri Sanna Marinin hallitus totesi torstain tiedotustilaisuudessaan Suomen siirtyvän poikkeusoloihin. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi eduskunnan ja puoluesihteereiden pohtivan kevään kuntavaalien totetutusta. Kokoomusnuoret pitää mahdollista kuntavaalien siirtoa lyhyellä varoitusajalla erittäin ongelmallisena.

“Vapaat, säännöllisin väliajoin toimitettavat vaalit ovat kansanvaltaisen järjestelmämme kulmakivi. Vaalit ovat kansalle keskeisin tapa ilmaista toiveensa maan tulevasta suunnasta ja siitä, keiden toivotaan olevan tulevaisuudessa päättävissä asemissa. Koronavirusta vastaan on kyettävä toimimaan määrätietoisin keinoin, mutta vaalien siirto näin lähellä vaalipäivää asettaisi ongelmallisen ennakkotapauksen”, toteaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.

Kokoomusnuoret on huolissaan siitä, minkälaisia vaikutuksia vaalien siirtäminen aiheuttaisi edustukselliselle demokratialle ja eri asemassa olevien ihmisten tasavertaisille mahdollisuuksille olla ehdolla vaaleissa.

”Moni ehdokas on ehtinyt tehdä merkittäviä investointeja vaalikampanjaan, ja osa niistä on sellaisia, joita ei saa takaisin jos vaalit siirtyvät. Vaalien siirto aiheuttaisi tilanteen, jossa todennäköisesti menestyisivät ne ehdokkaat, joilla on varaa tehdä toinen kampanja. Häviäjiä olisivat nuoret, pienituloiset ja muut ryhmät, joiden ääni kuuluu jo nyt heikosti päätöksenteossa. Me emme todellakaan voi ottaa riskiä sen suhteen, että demokratian edustuksellisuus heikkenisi vielä nykyisestä”, jatkaa Pajula.

Hallitusta huolettaa erityisesti viruksen nk. brittivariantti, jonka on todettu tartuttavan helpommin. Virusmuunnoksen leviämisen estämiseksi hallitus aikoo toteuttaa sulkutilan 8.-28. maaliskuuta.

“Tällä hetkellä saamme lähes viikoittain lukea uutisia uusien virusvarianttien löytymisestä. Lisäksi väestön rokottaminen on edennyt huomattavasti suunniteltua hitaammin. Tällä hetkellä ei ole varmaa näkymää siitä, että kokonaistilanne tulisi olemaan selkeästi parempi esimerkiksi alkusyksystä”, päättää Pajula.

Kuntavaalit on tarkoitus järjestää huhtikuun 18. päivä.

 

Lisätietoja:

Pajula Matias

Pajula Matias

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2019–2021

matias.pajula@kokoomusnuoret.fi

+358 50 575 3347

Me uskomme, että jokainen nuori on kiinnostunut omasta tulevaisuudestaan. Olemme varmoja siitä, että myös sinulla on omia päämääriä ja sanasi sanottavana itseäsi koskeviin päätöksiin.

Liity Kokoomusnuoriin