Oulun Läänin Kokoomusnuoret: Ihmiset eivät ole valtion lypsylehmiä

Kannanotto

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo antoi Helsingin Sanomille haastattelun 26.3. eduskunnan kuppilassa, jossa hän teroittaa jo tutuksi tullutta kokoomuksen linjaa, että sosiaalitukia tulisi leikata työnteon kannustimien parantamiseksi.

Orpo esittää sosiaalitukien leikkauksien lisäksi myös 800 miljoonan euron veronkevennyksiä keskiluokalle. Orpon lausunto ei ole millään tavalla yllättävä päivänpolitiikasta vähänkään ymmärtävälle, koska kokoomuksen linja on ollut jo pitkään työssäkäyvien ihmisten verotuksen keventäminen ja työnteon kannustimien parantaminen sosiaaliturvaa leikkaamalla. Siitä huolimatta hallituspuolueiden vasen laita kimpaantui Orpon lausunnosta. Opetusministeri Li Andersson kuvasi Orpon lausuntoa ’’kylmääväksi’’.

Andersson ei tunnetusti ole leikkauspolitiikan ystävä, eikä ole Marinin hallitus muutenkaan. Marinin johdolla hallitus on ottanut oman kautensa aikana yli 37 miljardia euroa uutta velkaa. Valtion menot siis ylittävät sen tulot yli miljoonalla eurolla joka ikinen tunti. Hallitus ei kykene minkäänlaisiin leikkauksiin, vaan ainoastaan menojen lisääminen velkarahalla on kosheria säätytalon neuvottelupöydissä.

Kokoomuslaisen näkökulmasta kylmäävää on myös vasemmistolaisten ajatus veronkevennyksistä. Usein kuulee väitteen, että veronkevennykset ovat tulonsiirtoja tai rahan jakamista keskiluokalle. Asia ei ole näin. Veronkevennykset mahdollistavat ihmisten pitää isomman osan omista itse tienaamista rahoistaan. Se on oikeistolaisen näkökulmasta oikein, koska oman työn hedelmät kuuluvat aina lähtökohtaisesti ihmiselle itselleen, eikä valtiolle. Ihmiset ovat yksilöitä eivätkä valtion verokarjaa.

Hallituksen tulisi katsoa totuutta silmästä silmään. Velkaantuneen julkisen talouden jättäminen lapsillemme ei ole oikein ja jostakin on kyettävä leikkaamaan. Kokoomuksen ehdotukset sosiaalitukien leikkauksista voivat kuulosta julmilta, mutta ne tutkitusti ovat tehokkaita kannustamaan ihmisiä työntekoon ja sitä kautta parantamaan omaa elintasoaan. Jokaisen kynnelle kykenevän on kannettava kortensa kekoon hyvinvointivaltion säilyttämiseksi.

Lisätietoja:

Silvén Eerik

Silvén Eerik

Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja

eerikssilven@gmail.com

Shnoro Elisabet

Shnoro Elisabet

Oulun Läänin Kokoomusnuorten puheenjohtaja

elisabet.shnoro@gmail.com

+358 40 411 8299