Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret: Paralympialaiset yhteiskunnallisesti merkittäväksi tapahtumaksi

Kannanotto

Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret ovat jättäneet Kalajoella 10.-12.6.2022 pidettävään Kokoomuksen puoluekokoukseen kymmenen puoluekokousaloitetta. Aloitteet käsittelevät laajasti eri yhteiskunnan osa-alueita ja puolueen toimintaa. Yksi aloitteista koskee paralympialaisia, jotka tulisi saada yhteiskunnallisesti merkittäväksi tapahtumaksi.

Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret näkevät, että ihmisoikeuksien toteutuminen kuuluu myös urheilukentille. Kuitenkin epätasa-arvo olympialaisten ja paralympialaisten välillä on räikeä ja ero mediahuomiossa valtava. 

Suomessa olympialaiset kuuluvat yhteiskunnallisesti merkittäviin tapahtumiin. Kyseisen listauksen tapahtumat on televisioitava Suomeen niin, että merkittävä osa yleisöstä voi seurata lähetystä vähintään osittain maksutta. Listauksesta löytyy muun muassa miesten ja naisten jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut, mutta paralympialaisia tuolta listalta saa vielä etsiä. “Paraurheilijat ovat yhtä arvokkaita kuin muutkin urheilijat ja he ansaitsevat myös tulla yhdenvertaisesti huomioiduksi mediassa”, toteaa Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten hallituksen jäsen Siiri Turunen, joka toimii aktiivisesti liikuntapolitiikan parissa ja myös Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnassa. 

Viime talvena hiihtäjä Iivo Niskasen olympiakulta ei taatusti jäänyt keneltäkään suomalaiselta huomiotta toisin kuin esimerkiksi suurpujottelussa olympiakultaa voittaneen Santeri Kiiverin saavutus. “On surullista, että paralympialaiset eivät mukana listauksessa ole, sillä se asettaa vammaisurheilun eriarvoiseen asemaan. Tilanne vaatii korjausta ja meidän on osoitettava, että arvostamme vammaisurheilua yhtä paljon kun kaikkea muutakin urheilua”, kommentoi Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Sauli Seittenranta

Suomessa kiinnostunut paraurheilua ja paralympialaisia kohtaan on myös noussut viime vuosina. Monien asioiden osalta olympialaiset ja paralympialaiset ovat jo Suomessa samanarvoisia. “Paralympialaisten lisääminen yhteiskunnallisesti merkittäväksi tapahtumaksi vaikuttaisi kuitenkin vielä positiivisesti urheilumaailman yhdenvertaisuuteen”, päättää Turunen.

 

Lue koko aloite:

Yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien lista koostuu urheilutapahtumista, jotka on televisioitava Suomen alueelle. Televisiointi on tehtävä niin, että yleisöstä merkittävä osa voi seurata lähetystä maksutta kokonaan tai osittain, suorana tai nauhoitettuna.

Valtioneuvoston alkuvuodesta 2021 antaman asetuksen mukaan yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listaan lisättiin naisten urheilutapahtumat, jotka vastaavat jo listalla olevia miesten tapahtumia.

Paralympialaisten lisääminen yhteiskunnallisesti merkittäväksi tapahtumaksi vaikuttaisi positiivisesti yhdenvertaisuuteen ja lisäisi sitä. Suomessa kiinnostus paraurheilua ja paralympialaisia kohtaan on noussut viime vuosina. Monien asioiden osalta olympialaiset ja paralympialaiset ovat jo Suomessa samanarvoisia.

Hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja kehottaa eduskuntaryhmää edistämään paralympialaisten päätymistä yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listaukseen.

 

Lisätietoja:

Seittenranta Sauli

Seittenranta Sauli

Kokoomuksen eurovaaliehdokas

sauli.seittenranta@gmail.com

+358 40 174 1710

Turunen Siiri

Turunen Siiri

Sivistyspolitiikan verkoston puheenjohtaja

siirianniina.turunen@gmail.com

+358 40 036 3108