Kokoomusnuoret: Varainsiirtoverosta tulisi luopua kokonaan

Kannanotto

Hallitus tiedotti torstaina 12.10.2023 esittävänsä, että ensiasunnon ostajia koskeva vapautus varainsiirtoverosta poistettaisiin. Samalla varainsiirtoverokantoja alennettaisiin. Kokoomusnuoret pitää varainsiirtoveronalennusta hyvänä ensiaskeleena kohti varainsiirtoverosta luopumista, mutta ensiasunnon ostajien osalta asunnon hankkiminen muuttuu kalliimmaksi.

“Varainsiirtoveron alentaminen on hyvä päätös, joka mahdollistaa pitkällä aikavälillä sen, että voimme luopua varainsiirtoverosta kokonaan. Tässä tilanteessa verokertymän osittaista kompensointia ensiasunnon verovapauden poistamisella, tulisi kuitenkin harkita tarkoin”, aloittaa Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Maria Miala.

Hallitus aikoo laskea kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentin neljästä prosentista kolmeen prosenttiin sekä asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentin kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin. Tätä verokertymän pudotusta kompensoidaan poistamalla ensiasunnon ostajien verovapaus varainsiirtoverosta. Verokertymä laskee 70 miljoonaa euroa vuositasolla.

“Ensiasunnon hankkiminen on monelle ensimmäinen askel kohti vaurautta ja taloudellista itsenäisyyttä. Ensiasunnon verovapauden poistaminen on tässä kokonaisuudessa askel väärään suuntaan. Ensiasunnon ostajan määritelmää voitaisiin tarkentaa ja ikärajaa kiristää, sen sijaan, että kaikilta ensiasunnon ostajilta viedään nopealla aikataululla verovapaus”, lisää liittohallituksen jäsen Mona Leino.

Kokoomusnuoret kannattaa varainsiirtoverosta kokonaan luopumista pidemmällä aikavälillä. Varainsiirtoverosta kerätään vuosittain noin 900 miljoonaa euroa veroja.

“Näin hankalassa taloustilanteessa varainsiirtoverosta ei pystytä kokonaan luopumaan, mutta pitkällä aikavälillä sen tulee olla tavoitteena. Vaikeassa taloustilanteessa on pohdittava ratkaisuja, joilla verokantojen alentamista täytyy kompensoida. Kompensaatiota voitaisiin hakea esimerkiksi kiinteistöveron ja muiden asumiseen kohdistuvien verojen maltillisilla korotuksilla”, päättää Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

Lisätietoja:

Leino Ida

Leino Ida

Kokoomusnuorten puheenjohtaja 2022–2023

Miala Maria

Miala Maria

Kansainvälisen vaikuttamisen sihteeri

maria.miala@kokoomusnuoret.fi

Leino Mona

Leino Mona

Liittohallituksen jäsen

moona.leino@gmail.com

+358 45 232 5252